Slovenija
10616 ogledov

Toliko podpisnikov zahteva odpravo samotestiranja otrok v šolah

samotestiranje Profimedia
Zahtevajo ustavitev izvajanja vladnega odloka.

Civilna iniciativa Otrok ne damo je v imenu okoli 43.000 podpisnikov peticije Stop maskam in testiranju otrok v šolah šolsko ministrico Simono Kustec, svetovalno skupino za covid-19 ter Nacionalni inštitut za javno zdravje pozvala k takojšnji ustavitvi izvajanja odloka, ki predpisuje obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šoli.

Pobudniki so prepričani, da ministrstvo šolam daje neživljenjske in popolnoma nekonkretne napotke, zaradi katerih so učitelji in ravnatelji deležni pritiska staršev, ki menijo, da so otroci njihova odgovornost.

"Stroka ne daje odgovorov"

Po njihovem mnenju šolski prostori dokazano niso generatorji slabšanja epidemioloških razmer, prav z uvedbo ukrepa testiranja otrok in obveznega nošenja mask v šolskih prostorih pa obstaja utemeljeno tveganje za dodatno slabšanje zdravstvenih razmer v družbi.

Vse, kar slišijo s strani vlade, so pozivi k cepljenju proti covidu-19, pri tem pa stroka ne daje odgovorov, pač pa po njihovem mnenju celo priznava, da podatkov in analiz nimajo, ker jih ne delajo. Vodstvo NIJZ od njih terja, da mu slepo sledijo, vlada pa po po njihovih navedbah na otrocih in šolnikih lomi kopja.

"Učitelji niso zdravstveno osebje"

Zahtevo po ustavitvi izvajanja vladnega odloka, ki predpisuje obvezno samotestiranje in nošenje mask za vse otroke v šolah, utemeljujejo s tem, da slednje niso zdravstvene ustanove, učitelji pa ne zdravstveno osebje. Po njihovem prepričanju je večurno nošenje mask dokazano škodljivo, predvsem pri najmlajših pa naj bi bila ustrezna uporaba mask v praksi utopija.

Prepričani so, da izvajanje odloka posega v mnoge ustavno varovane pravice, od pravic otrok do pravic in dolžnosti staršev, da vzdržujejo, izobražujejo in vzgajajo svoje otroke, naštevajo pa tudi številne druge člene ustave. Odgovornim očitajo grobo kršenje konvencije o otrokovih pravicah, prav tako je varstvo pravic otrok po njihovem jasno vidno tudi v družinskem zakoniku.

Čakalnica Zdravstvo Zdravje ZD Ljubljana tako poziva paciente

Množični bojkot šole?

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če do ponedeljka ne bo sprememb glede odloka, je predstavnica civilne iniciative Esmeralda Vidmar v izjavi za javnost povedala, da se kljub dejstvu, da je šolanje v Sloveniji obvezno, lahko zgodi množični bojkot šole s strani staršev. Po različnih lokalnih skupnostih se organizirajo različno, med drugim so lahko v skladu s šolskimi pravilniki starši tudi prisotni pri pouku, nekateri pa se bodo morda odločili otroke tudi zadržati doma.

Ob tem bodo še naprej vlagali kazenske ovadbe. Teh so doslej skupaj vložili že 75, zdaj pa je pripravljena že nova, saj je z novim odlokom izhodišče drugačno in se nanaša tudi na obveznost testiranja. Vlaganje odškodninskih tožb in kazenskih ovadb pa po besedah učiteljice in matere šoloobveznega otroka Bojane Pustinek Miočič napovedujeta tudi sindikat Zviz Sonce in Združenje staršev.

Okužba covid rešilec Zdravje Zadnji podatki: Prebili mejo 200 zasedenih intenzivnih postelj Maske na prostem Slovenija Zakaj cepljeni ne smejo v karanteno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Naklonsky 13:53 12.november 2021.

    Glede na nihovo nesposobnost, naj imajo šolo na daljavo. Očitno ji to bolj ustreza.

  • rd2dmk2 20:16 11.november 2021.

    moje mnenje je takole, če želijo preprečiti okužbe, potem je edino smiselno testiranje vseh, ne pasmo necepljenih. če pa želijo folk zajebat in prodajat pa se sprejme tak čuden odlok. in drugo glede mask , zakaj otroci imajo masko med ...prikaži večd poukom, nimajo jo pa med malico, ali gre virus tudi med malico na malico v svojo menzo ? jest bi predlagal, da otrokom ne daste več malice ampak kar intravenozno.. da bo ja maska cel čas naobrazu.

  • Pepe007 19:32 11.november 2021.

    Slovenski narod je očitno opravilno nesposoben. 40.000 ljudi je to izjasnilo s podpisi. Severno od nas so malo bolj sposobni, imajo višji BDP in že nekaj časa tudi samotestiranje v šolah. Brez problemov in brez da bi bili učitelji zdravstveno osebje.