Slovenija
3829 ogledov

Logarjeva: Verjetno bo treba širiti pogoj PC tudi na druge

Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je pojasnila, kaj je bil predlog njihove skupine in kaj odločitev vlade.

Svetovalna skupina za covid-19 je predlagala uvedbo pogoja PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane do faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike, je danes povedala vodja skupine Mateja Logar. Odločitev vlade, da začne s pogojem PC v državni upravi, je bila po njenih besedah dodatna odločitev.

Logarjeva je v izjavi medijem ob svetovnem dnevu varnosti pacientov tudi pojasnila, da bo verjetno treba širiti pogoj PC, torej brez testiranja, tudi na ostale skupine prebivalstva, saj se s testiranjem ne doseže tega, da se ljudje ne bi okužili, da ne bi širili okužbe.

Hkrati je opomnila, da je za nekatere testiranje potrebno le enkrat tedensko, kar po njenih besedah pušča "velik potencial, da v tistih petih dneh, ko ne vemo, kako je z okužbo, pride do okužbe, ki se lahko v delovnem kolektivu seveda tudi razširi".

Vlada je odločila, da se začasno iz pogoja PCT za delo v državni upravi izloči T. Samotestiranje bo izjemoma možno za tiste, ki se ne smejo cepiti in imajo zdravniško potrdilo. Kaj bo s tistimi, ki se ne bodo želeli cepiti in niso prebolevniki? Minister Koritnik: Nikogar ne silimo k cepljenju, toda morda bo ostal brez službe. 

Na vprašanje, ali je svetovalna skupina predlagala obvezno cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let in za šolnike, pa je odgovorila, da je cepljenje učinkovit način za preprečevanje okužb in "da bi bilo vsekakor smiselno začeti z dodatnimi aktivnostmi, da bi se povečalo število cepljenih predvsem v skupinah, ki pogosteje prehajajo v bolnišnico".

"In če gledamo povsem strokovno, ni tukaj nobenega argumenta proti temu, da bi bilo cepljenje obvezno, seveda gre pa tukaj za druge argumente," je dejala in dodala, da se morajo ljudje sami pri sebi zavedati, zakaj je cepljenje pomembno.

Lepi pokazateljici tega, kaj se da doseči s širokim cepljenjem proti covidu-19, sta Danska in Velika Britanija, kjer sproščajo številne ukrepe zaradi dobre precepljenosti, ne pa zaradi testiranja.

Sicer pa se svetovalna skupina po njenih besedah strinja s pogojem PCT za vstop v zdravstvene ustanove. Pri tem pa mora biti zagotovljeno, da se lahko osebe testirajo in da bolnik zaradi finančnih razlogov, ki bi mu omejevalo testiranje, ne bi mogel priti tudi do nenujne obravnave. "Za varno obravnavo bolnikov je pomembno, da prihajajo te v zdravstvene ustanove s pogojem PCT," je poudarila.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 17
  • Princess_Thompson 12:07 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • PaPajapopi 18:09 17.september 2021.

    Očitno res velja za ženske, da če ga dolgo niso fasale, da se vse pasje !

  • Dusan12 16:51 17.september 2021.

    Robert Pavšič danes v parlamentu brez cenene ure in pasje ovratnice govori o taboriščih, halo. A misli Kanadske prijatelje Francija Trčka, s katerimi se druži, v postavljanju šotorov, nadeni si nazaj očala buksi, boš bolj delovav možato, karo ti pa sploh paše