Slovenija
21193 ogledov

Lojze Peterle ima dovolj: "Naj gresta Janša in Kučan na dva deci"

Lojze Peterle EPA
"Novo prevratništvo in izmišljanje sovražnikov iz revolucionarnega navdiha nam ne bo pomagalo," pravi Peterle.

Lojze Peterle je že pred časom potrdil, da se je sestal tudi z Robertom Golobom, poleg tega je dodal, da se bo še naprej pogovarjal z vsemi političnimi akterji. "Pogovarjal sem se z Janšo, Toninom, Počivalškom, Podobnikom, Ruplom, nekaterimi bivšimi predsedniki vlad in državnega zbora in še s kom. Zelo me zanima, kaj pomeni Podobnik/Počivalškova... “Povežimo Slovenijo”, kakšno sredino si želi Katedrala, kam cilja Pivčeva, kaj hoče Golob, zanima me Mesčev koncept zadrug, rad bi, da mi Leben pove kaj o vodiku. Zanima me, kaj mislijo mladi. To je moj ponižni koncept, da ne bo kdo rekel “Lojze pa nič”."

Ker se je na njegov zapis odzvalo veliko število ljudi, precej komentatorjev pa njegovega razmišljanja ni odobravalo, se je odločil, da jim odgovori kar javno, v novem zapisu. "Kdor ne pozna Slovenije, bi lahko iz teh komentarjev spoznal, kako je pri nas. Napredka, tudi v pogovoru, ne more biti, če drugega in drugačnega ne poslušaš/bereš, ampak ga umažeš, o njem lažeš in na suho obsodiš. Iz tega sklepam, da nekatere volja po pogovoru moti. Všeč jim je polarizacija. Meni ni. Rad imam različnost, ki bogati, ne pa polarizacije, ki blokira, jezi in jemlje energijo. Težiti bi morali k tistemu, kar daje dodano vrednost in diši po skupni prihodnosti," je poudaril.

"Politična in moralna perverznost brez primere"

Dodal je, da se z očitki ne misli ukvarjati, zmotila pa ga je tudi "alergija" na osamosvojitev. "Tisti, ki smo po volji volivcev na prvih demokratičnih volitvah po zmagi Demosa prevzeli glavno odgovornost za izvedbo osamosvojitve, smo tvegali, podprti s plebiscitno voljo držali besedo ter izpeljali osamosvojitev, poskrbeli za obrambo, mednarodno priznanje, lasten denar in za reforme, ki so nas približale demokratični Evropi. Prevzel sem vlado v času, ko je gospodarstvo (pro) padalo z -8%. Poskrbeli smo za nove okvirne pogoje gospodarjenja, podprli posebej gradbeni in zasebni sektor ter ustarili podlage za dolgoletno gospodarsko rast, ki je že 1993 presegla 3%. Demos je pustil za seboj novo državo v dobri kondiciji," je prepričan.

Zato meni, da je obešanje nadaljnjih grehov osamosvojitvi "politična in moralna perverznost brez primere".

Poleg pogovora bi za "zdržno, mirno sobivanje" po njegovem mnenju zadostovalo, "če bi se držali tistega, kar smo zapisali v Ustavi in kar smo podpisali ob vstopu v EZ. Brati bi veljalo tudi Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, v kateri smo zapisali, kaj je bilo v komunizmu narobe. Se pravi, da se moramo držati nekih vrednot, načel in pravil, brez katerih se ne da živeti skupaj in sodelovati. Novo prevratništvo in izmišljanje sovražnikov iz revolucionarnega navdiha nam ne bo pomagalo".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:36 24.januar 2022.

    A bo spet glumil rakovega povratnika, kot pred enimi volitvami pred kar nekaj leti? So mu zadišali miljoni pridobljeni v času bacilčka, pizdeku!

  • Ulrich Schaffer 11:14 24.januar 2022.

    Dtiho. Lojzek ti nisi bil sposoben zadržati svoje vlade. V njo si dal cel kup komunistov in ti nisi sposoben niti nimaš pravice nekomu solit pamet. Razmisli malo zakaj, kajti ko si delil denar po zidanica na Dolenjskem to ni ...prikaži veči bil tvoj ampak narodov. Sicer pa še zo zakaj enkrat ne upaš povedati da si bil Titov štipendist ti pa so bili vedno v partiji. Ne bluzi in bodi tiho, če bi tvoja žena povedala resnico nikoli ne bi smel biti niti blizu parlamenta. Zakaj že te je škof Šuštar na podil???

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:12 23.januar 2022.

    Samo še Petrleta se nam je manjkalo, da bo nasvete delil. Je pokazal, da je za v isti koš kot Janez & co, ko se je hotel okoristiti oz pomagati podjetju svoje hčerke, da bi tudi ona imela kakšen miljonček ...prikaži več koristi od nabave mask.