Slovenija
29 ogledov

Lokalna hrana izjemoma

otroci pri zajtrku Saša Despot
Način naročanja za javne zavode pri kmetih je prezapleten.

“Osnovni šoli (OŠ) Ravne na Koroškem bomo dobavili mleko in kruh. Gre za enkratno naročilo ob tradicionalnem slovenskem zajtrku, sicer pa na šolah v okolici za nakup lokalnega mleka ni zanimanja,” pravi Danilo Libnik iz Prevalj, ki se ukvarja s konvencionalno pridelavo kravjega mleka. Pridelovalec Janez Penko domač krompir le občasno in v majhnih količinah dostavlja OŠ Pivka, na preostalih petih šolah v okolici pa povpraševanja ni. Penko meni, da je razlog v nekoliko višji ceni krompirja in stroških prevoza. Podobno meni Aleksander Dušej, ki prideluje ekološka jabolka in občasno sodeluje s tremi ali štirimi šolami v Mariboru.

Zapleteni postopki

”Lokalni ponudniki so zainteresirani, da bi javnim zavodom prodajali večje količine svojih pridelkov, ne le manjših in zgolj občasno,” pravi Ana Marenk iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. V ta namen so odprli spletno stran Kupujmo domače, ki javnim zavodom omogoča lažji pregled nad lokalnimi ponudniki, pri katerih lahko javni zavodi naročajo po kratki verigi, ko iz postopka javnega naročanja izločijo posamezne sklope, denimo ekonaročila, in naročilo oddajo brez objave razpisa na portalu javnih naročil. Vendar so tudi pri kratkih verigah sistemi razpisne dokumentacije tako zapleteni, da skoraj eno leto po spremembi zakonodaje to v praksi ni zaživelo.

Ozaveščenost vse večja

Pri pripravi pilotnega projekta, ki bi utrl pot takemu naročanju, sodelujejo ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) ter Kranjski vrtci. “Naslednji korak bo priprava poenostavitve razpisa, tako da bo lahko maksimalno izkoriščena možnost, ki jo omogoča sprememba zakona o javnem naročanju. Nato bo javni zavod izvedel javni razpis in izbral dobavitelje,” razlagajo na ministrstvu. Zavode o možnostih lažjega dostopa do lokalno pridelane hrane obveščajo tudi na regijskih konferencah. “Ugotavljamo, da se stopnja ozaveščenosti odgovornih za javna naročila v zavodih – za nakup kakovostne hrane – veča,” pravijo na MKO.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.