Slovenija
2755 ogledov

Loredan o gradnji zasebnih bolnišnic: ​​​​​​​"Lahko imamo silne težave"

bolnišnica dvigalo
"Ministrstvo nima orodja, da bi to gradnjo preprečilo," pravi Bešič Loredan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odzval na poročanje o nastajanju prve zasebne bolnišnice, ki jo bosta financirali zavarovalnici, delno v državni rasti, Zavarovalnica Triglav in Sava Re.

bolnišnica dvigalo Slovenija Zavarovalnici bi gradili zasebno bolnišnico v Ljubljani

"To je njihova pravica"

"Če država in ministrstvo opravi nalogo tako, da bodo javni zdravstveni zavodi močni vitalni in bodo ljudje imeli dobre pogoje in plače za delo, ki ga opravijo, kot so zdaj pri zasebnikih, ni nobene ovire, da bi to vlivalo na naš javnozdravstveni sistem," odgovarja minister na vprašanje, ali gradnja zasebnih bolnišnic vodi v razgradnjo javnega sistema.
"Če pa v razmerah, kot so danes, pustimo, da se ta model razpase, imamo hud problem z javnim zdravstvenim sistemom, ker je velika verjetnost, da bodo v obstoječem sistemu dobri kadri odšli in bodo delali v ustanovah, kjer so bolje cenjeni in bolje plačani. To je njihova pravica," dodaja Bešič Loredan in poudarja, da so zaposleni v javnih zavodih v podrejenem položaju glede na zasebnike. "Vprašanje je, zakaj se to v zadnjih 20 letih ni zgodilo. Zakaj država v tem času ni bila sposobna definirati mreže zdravstvenih storitev?"

"Lahko imamo silne težave"

Bešič Loredan poudarja, da potrebujemo reformo zdravstvenega sistema, ki bo opolnomočila javne zdravstvene zavode in reformo plačnega sistema, da bodo zaposleni plačani dobro ter bodo plačani tudi za popoldansko delo. "Če zdravstveni sistem ostane tak, kot je in popustimo, da različne firme v povezavi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem naredijo vzporedno zdravstveno mrežo, bomo imeli silno težavo z javnim zdravstvenim sistemom in dostopnostjo do zdravja, ker bomo imeli vzporedni zdravstveni sistem za bogate in za reveže."

"Ministrstvo s tem nima nič!"

"Ministrstvo za zdravje z gradnjo zasebnih bolnišnic nima nič," poudarja Bešič Loredan. "Ni moja naloga, niti naloga vlade, da prepreči gradnjo zasebnih bolnišnic, ker nimamo teh orodij, to morajo ljudje vedeti," dodaja minister. Ključna naloga ministrstva pa je, da določi mrežo zdravstvenih storitev za naslednjih 20 let v luči dejstva staranja prebivalstva. Reforma sistema zdravstva naj bi bila končana do 2025.  

"Nujna je reforma zdravstvenega sistema"

Bešič Loredan pravi, da kot minister nima vpliva na to, kaj zdravstvene zavarovalnice počnejo, kako kupujejo in kje se denar pretaka. "Če je lastniška struktura taka, da ima država večinski vpliv, je potrebno vprašati tiste, ki upravljajo s tem, kaj želijo narediti," pravi minister in dodaja, da ne pozna teh struktur, saj to niti ni njegovo delo. "Naše delo je, da usmerimo vse sile v to, da se bodo pacienti zdravili v javnih zdravstvenih zavodih in da izenačimo pogoje dela. Potrebna je sprememba sistema in ko bomo spremenili sistem, bo vseeno, koliko bolnic bodo zgradili zasebniki, ker bo država določila, da se 80 do 85 odstotkov bolnikov zdravi v javnih zdravstvenih zavodih."

Na informacije o tem, da bosta delno državni zavarovalnici gradili zasebno bolnišnico v prestolnici, so se  odzvali v vladnih strankah Levica in SD. Iz Levice sporočajo, da je privatna bolnica za elite rezultat desetletij razgradnje javnega zdravstva, iz SD pa da v zvezi s tem v prihodnjih dneh pričakujejo koalicijski pogovor in pojasnila zdravstvenega ministra.

Minister operira pri zasebniku

Sam Bešič Loredan, ki je sicer ortoped, dela pri koncesionarju, zato je večkrat tarča kritik. "Sam delo opravljam pri koncesionarju in pri zasebniku, ker moram obdržati licenco. Tako lahko delam ob sobotah popoldne in nedeljah operiram. Pregledujem samoplačnike in pri koncesionarju operiram na napotnico. Glede na to, da sem minister 247/, bom operiral vse nedelje, če tako lahko skrajšam čakalne dobe," odgovarja Bešič Loredan.

 

 

 

Komentarjev 3
  • miho 19:08 14.september 2022.

    Ali ni tako, da država regulira zdravstvo? Minister za zdravje lahko da tej privat bolnici koncesijo in bodo lahko pacienti tja hodili na napotnico.

  • leonardo 16:56 14.september 2022.

    Ja, verjamem, da zdravstveni minister nima nič in nič ne more v primeru zidanja privat bolnic? vsekakor pa ima možnost, da ugotovi s komisijo kam je šel moj denar ( sam ga namreč nisem koristil) za dodatno zdravstveno zavarovanje?Ta denar ...prikaži več bi se moral vrniti direktno v bolnišnice javnega značaja. Točno je razvidno koliko tega denarja je šlo v privat roke.

  • ico8 15:50 14.september 2022.

    Spet bi si pametni, ne, najpametnejsi Zlovenci izmislili toplo vodo, namesto da do zadnje pikice prekopirajo sistem iz drzave, kjer je zadeva vpeljana ze leta dolgo in uspesno deluje! Kakorkoli obrnejo, brez privatnih klinik ne bo slo!