Slovenija
1477 ogledov

"Lovci umetno povečujejo populacijo medvedov za trofeje"

Medved
V osrednjem nagovoru je Jagoda Tkalec v imenu organizatorjev s pravnega in političnega vidika poudarila, da sta volk in rjavi medved zavarovani živalski vrsti po mednarodnih konvencijah, da ju ščitita evropska zakonodaja z direktivo o habitatih in slovenska zakonodaja.

Slovenske nevladne organizacije s področja zaščite živali in okolja ter številni posamezniki, ki jim ni vseeno za naravo in okolje, so se danes zbrali na Trgu republike in odgovorne pozvali, naj ustavijo odstrel ogroženih vrst medvedov in volkov. Ker zagovarja stališča zgolj nekaterih kmetov, so pozvali ministrico Aleksandro Pivec k odstopu.

Medveda hranijo kot rejno žival

Več kot dvesto zbranih zaščitnikov živali in okolja je s protestom pod geslom Ne ubijaj! Sobivaj! Protestiraj! želelo opozoriti, naj se začnejo uveljavljati ukrepi, ki jih država že financira in so rejcem na voljo, pa tudi ukrepi za zmanjšanje hranjenja medvedov. "Nam je že postalo jasno, da lovci hranijo medveda kot rejno žival, kar pomeni, da se umetno povečuje populacija medvedov za trofeje," je  pojasnila Nevenka Lukić Rojšek iz Društva za dobrobit živali Anima.

V osrednjem nagovoru je Jagoda Tkalec v imenu organizatorjev s pravnega in političnega vidika poudarila, da sta volk in rjavi medved zavarovani živalski vrsti po mednarodnih konvencijah, da ju ščitita evropska zakonodaja z direktivo o habitatih in slovenska zakonodaja. Zakonodaja določa strog režim varstva obeh vrst, izjeme pa so dopustne le, če ugodno stanje populacije živali ni ogroženo in če resnično ni mogoče na drug način zagotoviti varnosti ljudi in premoženja, je dejala in dodala, da v nasprotnem primeru gre za nepotrebno usmrtitev, ki je opredeljena kot mučenje živali.

V nadaljevanju so se vrstili govori, a vsi so opozorili, da odstrel volka in rjavega medveda, kot si ga predstavljajo naše institucije pod vodstvom ministrstva za okolje in prostor, ni zakonit. Ob tem so spomnili, da je to že večkrat v svojih sodbah ugotovilo upravno sodišče in razveljavilo sporne odloke o odstrelu.

Volkovi, Tonka  | Avtor: SloWolf SloWolf

Naj začnejo spoštovati pravne akte

Poudarili so, da bi morale okoljske organizacije biti vključene v postopke sprejemanja aktov, a so že leta izključene, s čimer se krši Aarhuška konvencija. Zato pozivajo ministrstvi za okolje in prostor ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, državni zbor in vlado, da "končno začnejo spoštovati vse navedene pravne akte ter sodbe".

Kmetijsko ministrico so pozvali k odstopu, oziroma predsednika vlade, da sproži postopke za njeno razrešitev, saj se Pivčeva po njihovem mnenju ne zaveda pomena trajnostno naravnanega kmetijstva, temveč zagovarja stališča tistih živinorejcev, ki ignorirajo stroko in zavračajo učinkovite ukrepe za zaščito svojih živali. "Z odškodninskimi zahtevki črpajo državni proračun, čeprav bi morali za svoja ravnanja odgovarjati vsaj veterinarski inšpekciji, katere nadrejena je zgoraj omenjena ministrica," so še izpostavili.

Protestnike so sicer spremljali njihovi zvesti štirinožni prijatelji, nekateri oblečeni v majice z napisom Ker nisva volivca, najino življenje ne šteje, številni njihovi lastniki pa so prišli s transparenti, na katerih je pisalo med drugim: Njihovo življenje, ne trofeja, Volk sit in ovca cela, Takšni kot v Sloveniji zahtevajo odstrel, v Amazoniji požigajo pragozd, Medved in volk naša naravna dediščina in kulturna vrednota in podobno.

Komentarjev 8
  • praufo 20:02 31.avgust 2019.

    res ne razumem teh aktivistov, ki so sicer pacienti in to hudi ... vsaka žival ima pravico, da živi ... seveda, tudi komar, muha, klop, polž in še kaj ima pravico, pustite jih, naj vas požrejo, zastrupijo, in požrejo zelenjavo, ...prikaži več ker imajo do tega pravico, človek pa očitno, kar govorijo ti pacienti nima nobene pravice, razen da se pusti da mrcine, zveri, žuželke, insekti, paraziti in še kaj počnejo kar hočejo ... skrajno bolana filozofija, ki jo lahko pričakuješ samo od pacientov

  • praufo 19:53 31.avgust 2019.

    ne morem brati take nebuloze od teh "profesorjev" ... vse kar je divje po naši gmajni, je zaščiteno po mednarodni konvenciji ... jao, jao ... zanima me in sprašujem pacienta ali pacientko, ki dajejo take izjave, kako bo lastnik gospodaril ...prikaži več z gozdom, glede na to da gre za človeku smrtno nevarne zveri ... še enkrat bom napisal, slovenistanska država naj odkupi gozdove, pa naj naredi živalski vrt, ampak res, poprej naj odkupi gozdove in to po pošteni ceni

  • sebastijan39 19:10 31.avgust 2019.

    Pa dejte že te bebavce enkrat za vselej spravit z ulic in jim prepovedat take provokativne demonstracije..še vedo ne, kako zgleda medved.

Sorodne novice