Slovenija
2009 ogledov

Odvzem še 175 medvedov in 11 volkov

ljubljana29.01.08...medved...zivalski vrt...ljubljana...foto: anze petkovsek... Anže Petkovšek
Poleg interventnega odvzema medvedov še enkrat toliko odvzema medvedov po rednem odloku

Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo redni odlok, ki določa, da se iz narave odvzame 175 rjavih medvedov in sedem volkov. Osnutek bo v javni razpravi do konca meseca, nato bo šel v medresorsko usklajevanje in v potrditev na vlado. Odstrel rjavih medvedov in volkov se medtem nadaljuje po interventnem zakonu, ki predvideva odvzem 175 medvedov in 11 volkov. 

Interventni zakon rešuje akutno situacijo, medtem ko se redni posegi v populacijo urejajo z letnimi odloki. Osnutek, ki je zdaj v javni obravnavni, se nanaša na obdobje od 1. oktobra letos do 30. septembra 2020.

Redni poseg v populacijo zveri je v tekoči sezoni zaustavilo upravno sodišče, ki je ocenilo, da okoljsko ministrstvo ni uspelo dokazati družbene nesprejemljivosti medveda in volka v primeru preštevilčne populacije. Neredni posegi, predvsem v volčjo populacijo, so bili tudi v preteklih letih, zato naj bi se medvedi in volkovi so se prenamnožili in se razširili na območja, kjer prej niso bili prisotni.

Ustrelili 80 medvedov, volka še nobenega

Na podlagi interventnega zakona so lovci ustrelili več kot 80 medvedov, ne pa tudi volkov, za katere veljajo posebni pogoji. Te so nedavno omilili: območje odstrela se je razširilo na celotno območje, kjer se trop giblje, postopek izdaje odločbe o izrednem odstrelu volkov na območjih, kjer ga doslej ni bilo in ni zajeto v zakon, a tam prihaja do napadov, pa po novem lahko ob prijavi škode začne agencija za okolje sama, še vedno pa sta potrebni mnenji zavodov za gozdove in za varstvo narave.

Od skupaj predlaganih 175 medvedov jih je 171 za odstrel predvidenih v osrednjem in robnem življenjskem prostoru, štirje pa zunaj omenjenega prostora. V omenjeno kvoto se šteje tudi odlov medvedov za doselitev ali naselitev zunaj meja Slovenije.

V državi je po ocenah okoli 1000 do 1200 medvedov in 80 volkov oz. 14 tropov, od tega šest vitalnih (Gotenica, Menišija, Rog, Trnovski gozd, Snežnik sever, Snežnik jug), pet v nastajanju (Iška, Slavnik, Kozarišče, Suha krajina in Poljanska gora), dva v razpadanju zaradi smrti alfa osebka (Vremščica in Javorniki), za en trop pa je premalo podatkov, da bi lahko opredelili status.

Odstrel medvedov se prednostno izvede v pasu 1,5 kilometra okoli naselij in na lokacijah, kjer pogosteje prihaja do škodnih primerov, ali v njihovi neposredni bližini, načeloma pa se izvaja z visoke preže, če je to mogoče. Sicer se odstrel lahko izvede na katerikoli način v skladu s predpisi, ki urejajo divjad in lovstvo, razen s pogonom, pritiskom in brakado. Lovci pa ne smejo odstreliti medvedk, ki imajo mladiče, poležene v istem letu.

Križanci med volkom in psom

Pri volku so pri predvidenih sedmih za odstrel vključene tudi že morebitne izgube iz drugih vzrokov. Odstrel volkov se izvaja v primeru ponavljajoče škode, prednostno pa se odstrelijo manjše živali v tropu. Za volkulje z mladimi mladiči (poleženi v istem letu) velja enako kot za medvedke - odstrel je prepovedan.

Ko pride do odstrela petih odraslih volkov, vključno z veljavnim interventnim zakonom, se ta zaustavi oz. ne izvaja več. Je pa v osnutku poleg rednega odstrela predviden tudi izredni odstrel križancev med volkom in domačim psom, ki ne sodi v kvoto. Križance so namreč zaznali na območju lovišča s posebnim namenom Jelen v občini Loška dolina, izredni odstrel teh je dovoljen na podlagi dovoljenja agencije za okolje.

Kakšno je optimalno število zveri?

Kolikšno je optimalno število zveri za državo, še ni znano. V osnutku strategije upravljanja z medvedom, ki je v javni razpravi, pa glede številčnosti piše, da ta v Dinaridih ne sme pasti pod raven 450, v Dinaridih jugovzhodno od avtoceste Ljubljana-Koper se ne sme povečati, v Dinaridih severozahodno od avtoceste Ljubljana-Koper pa se lahko poveča, medtem ko je ohranitveni cilj v slovenskih Alpah ohranjanje vsaj stanja za lani. Ocene optimalnega števila za populacijo volka še ni, razprava o tem še teče.

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 4
  • praufo 13:03 23.avgust 2019.

    malo si preberte, kaj se dogaja v pirenejih, pa za kakšno površino gre in koliko ima te zveri, je pa resda se borijo proti dodatnem naseljevanju, tako kot francozi pred leti ... samo razlika je v tem, da tam kmet ...prikaži več nekaj pomeni, pri nas bi pa kmeta kar zažgali, se ga nihče ne rabi, trgovine so polne in to je to, zakaj bi sploh še rabili kmeta?

  • praufo 12:39 23.avgust 2019.

    bolana država ... naj crkne še zadnji kmet, pa bomo še vedno imeli kmetijskega ministra, ki bo skrbel za zverinjak oz. živalski vrt čez celo državo ... sramota in sram me je da živim v taki državi in srma me je da sem slovenc

  • praufo 12:32 23.avgust 2019.

    v čem je sploh probelm, razen da se najdejo modeli, ki grozijo nekomu, ki se zavzema za pravice kmeta, za njihov obstoj, vse je pozno, medvedov pa neznansko mnogo ... večina folka sovraži slovenskega kmeta ker ima prevelik traktor, ker ...prikaži več dobi subvencije, ker ima veliko strehe, to da pa dela cele dneve, pa nikogar ne zanima, ker glavni car naše družbe so trgovine ... tam se vse dobi v izobilju, od kod pride, nikogar ne zanima, glavno da so polne police