Slovenija
71 ogledov

Lucija bo postala veliko gradbišče

Gradbišče Shutterstock
Če se bodo uresničili prostorski načrti piranske občine, se Luciji obeta dolgo pričakovana urbana prenova. Občinski podrobni prostorski načrt za območje Lucija Center bo na javni razgrnitvi na vpogled od 8. januarja do 6. februarja na sedežu občine Piran in krajevne skupnosti Lucija.

Lucija je s 5.800 prebivalci največje naselje v Sloveniji, ki hkrati ni sedež svoje občine. Z urbano prenovo bo povsem novo podobo dobilo okoli pet hektarjev in pol veliko zemljišče med tamkajšnjim trgovsko-poslovnim centrom in portoroško marino.

Načrt predvideva gradnjo dveh objektov, v katerih bodo umeščeni zdravstveni dom, knjižnica, lekarna in živilska trgovina, so v sporočilu za javnost navedli z občine Piran. V območje bodo umeščena tudi nova stanovanja, pošta, tržnica in podzemna garažna hiša.

1.000 novih dreves

Območje bo po navedbah s piranske občine prednostno namenjeno pešcem in kolesarjem, promet pa se bo zadržal ob njegovih robovih. Snovalci načrta so zato posebno pozornost namenili ureditvi zunanjih javnih in zelenih površin. Zasadili naj bi rozarij, parke, postavili otroška in športna igrišča, uredili pešpoti, kolesarske poti in prireditveno ploščad. Zasadili naj bi 1000 novih dreves.

Javna obravnava občinskega podrobnega prostorskega načrta Lucija Center bo 22. januarja v prostorih krajevne skupnosti Lucija. Po pisanju časnika Delo predvideva načrt gradnjo dveh stavbnih karejev z visokim pritličjem in tremi nadstropji, v katerih naj bi bilo tudi okrog 130 novih stanovanj, pod zemljo pa 450 parkirnih mest.

Knjižnico in zdravstveni dom v vrednosti kakih pet milijonov evrov bi po pisanju Dela v zameno za opremljeno zemljišče gradila Marina Portorož, ki je tudi lastnica dela zemljišča. Vložek piranske občine bi bil pri tem zgolj zemljišče.

Tudi termalna riviera

V bližini bi občina povečala tržnico in nadstrešnico ter skupaj s krajevno skupnostjo zgradila dolgo obljubljeno stavbo nekdanjega postajališča Parencane, v kateri bi bil sedež krajevne skupnosti, še navaja Delo.

V pripravi je po pisanju Dela tudi drugi občinski podrobni prostorski načrt, kjer je na več kot pet hektarov zemljišča velikem parkirišču pred marino predvidena gradnja termalne riviere, hotela, bloka s stanovanji in garaže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.