Slovenija
66 ogledov

V taboru "ZA" sprijaznjeni s porazom

ZA Anže Petkovšek
"Zmagal je velik strah, o novem zakonu je prehitro govoriti," je v odzivu na padec zakona povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk. Violeta Tomič: "To ni konec, slej ko prej bo zakon sprejet."

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je po objavi rezultatov, ki so pokazali, da je novela zakona o zakonski zvezi, ki izenačuje družinska razmerja, padla, dejala: "Zmagal je velik strah, o novem zakonu je prehitro govoriti." Strah je bil po njeni oceni umetno ustvarjen.

Rezultat obžaluje in poudarja, da že to, da smo na referendumu odločali o človekovih pravicah, ni bilo primerno, zato upa, da je bilo to zadnjič.

Poslanka Združene Levice Violeta Tomič pa je dejala: "To ni konec, prej ali slej bo tak zakon sprejet." 

Dodala je: "Gremo naprej, treba bo vztrajati. Človekove pravice so nekaj, za kar se bo treba neprestano boriti, niso nekaj, kar se tepta. Človekovih pravic nam nihče ni podaril, vse so bile izborjene. Danes izgubljamo eno po eno. Tako delavske pravice kot pravice istospolnih."


Aktivist za pravice gejev Miha Lobnik po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi napoveduje, da bodo vztrajali pri svojih prizadevanjih. "Ljudje so odločili tako, kot so čutili," pravi, a dodaja, da "živimo v družbi, ki je bila v zadnjih dveh mesecih s strani institucij, ki jim ljudje zaupajo, bombardirana z vrsto neresnic in laži".

Če bi se ljudje odločili na podlagi preverjenih dejstev in bi jasno povedali, da enakopravnosti ne želijo, bi morali s tem kot družba živeti, meni Lobnik. 

Opozoril je, da je Slovenija država v EU, ki je za razliko od Irske - ta je je s podobno večino enakopravnost sprejela-, enakopravnost zavrnila. Kaj si bodo drugi mislili o tem, je po njegovem mnenju preuranjeno sklepati, vendar pa z izidi referenduma "pošiljamo v Evropo in v svet neke signale".

"Slišali so se iskreni in pogumni glasovi"

Vodja kampanje Čas je ZA Nika Kovač se je zahvalila vsem, ki so glasovali za izenačitev "kot edino možno zakonsko ureditev, ki omogoča enake pravice vsem državljanom. "Veseli smo, da so se tekom kampanje slišali številni iskreni, resnični in pogumni glasovi," je dejala.

Vodja poslanske skupine Luka Mesec je ob oddaji glasovnice povedal, da je danes zgodovinski dan, ko naj bi Slovenci pokazali, ali smo dovolj tolerantni in odprti, da priznamo enakopravnost tudi manjšini. 

Medtem ko je Mesec podprl zakon, pa so številni njegovi sokrajani v Železnikih po oddaji glasu povedali, da noveli zakona nasprotujejo, rekoč, da zagovarjajo tradicionalno družino. "Ti pomisleki so prazni, ker tradicionalna družina s tem zakonom na noben način ni prizadeta," je dejal Mesec.

V SMC-ju računajo na pozitiven izid

"Ni najbolj prijeten občutek glasovati na referendumu, ki se dotika človekovih pravic," pa je ob oddaji glasu poudaril predsednik državnega zbora Milan Brglez

Če bodo volivci zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi, po njegovih besedah zagovornikom novele ostaja na voljo še sodna pot, ki se bo končala bodisi na ustavnem sodišču ali pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Poslanec SMC Saša Tabaković pravi, da se bodo v stranki "še naprej borili za družbo, ki vključuje in ne izključuje". Opozarja, da so bile vse človekove pravice priborjene s časom, zato tudi današnji referendum razume kot eno etapo v tem boju.

"Zato tega dneva ne bi označil kot preveč žalostnega ali tragičnega. Mislim, da je za neke določene družbene spremembe v prihodnosti še vedno čas," je dejal v izjavi za medije ob prihodu v štab kampanje Čas je ZA.

PREBERITE ŠE: 

Komentarjev 26
  • Janez Kranjski 16:53 21.december 2015.

    dragec, nisem Janšist, čeprav mislim, da ima tudi SDS kar nekaj dobrih stvari v programu, imam prijatelje in bivše sodelavce v SDS, vseskozi sem volil leve stranke, nazadnje DESUS, ker sem v penziji, vendar me je pa njihova politika na ...prikaži več področju "pravic" homoseksualcev odvrnila od njih, prepričan sem, da ne samo mene. Nič nimam proti homoseksualcem, naj se poročajo med sabo, vendar naj druge otroke, vrtce in šole pustijo pri miru.

  • dragec 16:15 21.december 2015.

    Veste kdaj bo levica zmagala???,ko bomo v cerkvah dobili levo usmerjene župnike

  • wester62 15:20 21.december 2015.

    ni zmagal strah ampak demokracija. če še nekateri ne vedo je demokracija kjer prostovoljno ljudje odločajo kaj si želijo. glede oblasti pa to ,da edino oni kršijo demokracijo in po mojem oni nimajo pojma kaj je demokracija.oni vedo za gnili ...prikaži več kapitalizem in s tem se konča. sicer pa kaj je hanžek sploh kdaj dobrega naredil za narod-NIKOLI.