Slovenija
5725 ogledov

Luka Mesec: "Gre za sužnjelastniške prakse"

Luka Mesec Saša Despot
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se strinjajo z oceno Delavske svetovalnice.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je odzvalo na poziv Delavske svetovalnice v zvezi s spremembo sporazumov o zaposlovanju tujcev. Kot so navedli v svetovalnici, Slovenija s sporazumoma o zaposlovanju delavcev, ki ju je sklenila z BiH in Srbijo, delavce iz teh držav prvo leto veže na delodajalca, s tem pa jih naklepno in zavestno sili v podrejen položaj in k slabim delodajalcem.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, se z oceno Delavske svetovalnice, da gre pri zaposlovanju tujih državljanov v Sloveniji za sužnjelastniške prakse, ki jim v Sloveniji ni mesta, strinjajo.

"Ministrstvo je okrepilo aktivnosti za spremembo obstoječega sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino in s tem odpravo določbe, po kateri mora biti prvo leto zaposlitve delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja za zaposlitev na slovenskem trgu dela," so sporočili z ministrstva.

Z odpravo navedene določbe bo, kot so dodali na ministrstvu, storjen pomemben korak k odpravi izkoriščanja delavcev z zlorabo navedenega instituta.

"Kot pa je že bilo napovedano v začetku meseca ob razkritju primera izkoriščanja tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, si bo ministrstvo tudi prizadevalo za usklajeno delovanje različnih inšpekcijskih ekip na deloviščih pri nadzoru zaposlovanja tujih delavcev, kjer je izkazano največje tveganje za množično zlorabo pravic delavcev," so še dodali v odzivu na pismo Delavske svetovalnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Dusan12 07:54 22.junij 2022.

    Ta mesečnik bo konec leta dočakal na borzi dela v Škofji Loki in to je to.

  • nezemljan 16:35 21.junij 2022.

    ... kaj pa vedno več tujih družin (pa ne mislim ukrajincev) v katerih dela samo ena oseba in še ta s prikazano minimalno plačo, nihče v družini ne govori slovenskega jezika in ne kaže interesa, da bi se ga naučil ...prikaži več ... družina "vleče" socialno podporo, otroške dodatke in ne vem še kakšne bonitete ..., nikoli niso delali in nimajo namena delati ... zakaj bi, saj dobijo vse zastonj ... žal

  • onxxx 16:05 21.junij 2022.

    Pejt raje nazaj na traktor.