Slovenija
2452 ogledov

Po razkritju nehumanih pogojev v dveh podjetjih dali to zahtevo

Bivalni pogoji 12 delavcev. Delavska svetovalnica
Delavska svetovalnica se je po razkritjih hudih kršitev pravic delavcev z več vprašanji obrnila tudi na delodajalske organizacije.

Potem ko je Delavska svetovalnica s pomočjo medijev razkrila hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea iz Kozine, kar so predstavniki podjetij danes zanikali, so se v svetovalnici obrnili na delodajalske organizacije. Zanima jih, če se dela v proizvodnji res ne da organizirati tako, da ne bi zaradi nehumanih pogojev delavci podali odpovedi po nekaj mesecih. Prav tako jih zanima, ali je sprejemljiva praksa, da so delavci pod nenehnim nadzorom videokamer.

"Ali je sprejemljivo, da se delavce naseli v bivalne prostore, kot so bili izpostavljeni in ali bi mogoče težavo za fluktuacijo delavcev moral delodajalec iskati najprej pri sebi (nizka plača, slabi pogoji)," so v pismu vprašali Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Delavsko svetovalnico zanima tudi, če se bodo omenjene organizacije distancirale oziroma javno obsodile takšne prakse.

Kot so zapisali, se nanje obračajo zlasti zaradi današnje novinarske konference direktorice podjetij Marinblu in Selea Rozane Šuštar, "na kateri smo poslušali, kako je v proizvodnji delo nemogoče urediti tako, da delavci ne bi že po nekaj mesecih podali odpoved".

Šuštarjeva je danes sicer zavrnila očitke v zvezi z izkoriščanjem ljudi, mobingom in neizplačevanjem plač v omenjenih družbah. V podjetjih je bilo danes izvedenih več inšpekcijskih nadzorov.

Delavska svetovalnica je prejšnji teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper lastniško prepleteni podjetji Marinblu in Selea iz Kozine zaradi suma kršenja pravic delavcem. Delavci dveh podjetij s Kozine so izpostavljeni zdravstvenim tveganjem zaradi izčrpanosti. Po 15 ali več urnih izmenah ter neprekinjenemu video nadzoru so prepuščeni samim sebi, opozarjajo na Delavski svetovalnici. 12 tujih delavcev spi v skladiščnih prostorih podjetja in uporablja eno stranišče. Oporečni naj bi bili tudi njihovi produkti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar pantani
    pantani 07:09 10.junij 2022.

    To je sam še za pred zid!!!

  • Albatroz 05:01 10.junij 2022.

    Veliko podjetij krši svoje pravice, samo je boljše biti tiho in upati da čim prej najdeš kaj novega. Zaščito imaš samo na papirju ostaneš brez službe in naenkrat postaneš težko zaposliv.

  • Palson 21:27 09.junij 2022.

    Na spletni strani Marinblu lahko firmo sami ocenite z zvezdicami in kaj pripišete. Vsaka reklama šteje. ;P