Slovenija
57651 ogledov

Luka Mesec: "Kar se tiče pokojnin, me lahko držite za besedo"

Luka Mesec Profimedia
"Ob sprejemu pokojninske reforme bo tudi minimalna pokojnina presegla to, kar smo omenili v koalicijski pogodbi," je pred poslanci dejal Mesec.

Poslanke in poslanci so danes začeli redno zasedanje. Predsednik vlade Robert Golob bo zaradi odsotnosti na poslanska vprašanja odgovarjal v torek, ko bo DZ tudi odločal o listi devetih ministrskih kandidatov, ki jih prinaša reorganizacija vlade. 

Sicer je prvi dan zasedanja kot običajno namenjen poslanskim vprašanjem ministrski ekipi. Eno od njih se je nanašalo na upokojence, morebitni draginjski dodatek in dvig pokojnin. 

"Ne bo nekih interventnih dodatkov ali podobnih stvari, bomo pa imeli celo leto resno razpravo o tem, kako na pravičen način razporediti sedem milijard evrov, kolikor jih zbere pokojninski sistem. Leto 2023 je leto reform in s tem se bomo ukvarjali na sistemski ravni in ne z interventnimi ukrepi," je pred poslanci dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, ki je za letos napovedal februarsko, 4,9-odstotno, sicer zakonsko določeno uskladitev pokojnin. 

Glede predvolilne obljube o dvigu minimalne pokojnine nad 700 evrov je Mesec spomnil na minimalno plačo, ki je po njegovem "krepko presegla tisto, kar so obljubljali."  

"Kar se tiče pokojnin, pa me lahko držite za besedo, ob sprejemu te pokojninske reforme, bo tudi minimalna pokojnina presegla to kar smo omenili v koalicijski pogodbi," je dejal. 

Upokojenci nezadovoljni

Upokojenci so nezadovoljni, da se bodo pokojnine redno uskladile samo za 4,9 odstotka. Kot so pojasnili pred dnevi, je bila veljavna pokojninska reforma pripravljena leta 2012, ko je bila velika gospodarska kriza in deflacija. Model izračuna za usklajevanje namreč ni predvidel tako visoke inflacije, kot je zdaj. Povprečna letna inflacija je bila lani kar 8,8-odstotna.

Po veljavnem načinu se pokojnine uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin, tako da bi morala biti februarska uskladitev res 4,9-odstotna, vendar pa je to glede na višino dejanske inflacije in rast cen življenjskih potrebščin premalo, so še pojasnili pri Zvezi društev upokojencev (Zdus).

Če bi bilo zvišanje 7,1-odstotno, bi zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki je zdaj malenkost pod 654 evrov, znašala 700,16 evra. Tako bi se zaveza iz koalicijske pogodbe, po kateri bo zagotovljena pokojnina letos znašala najmanj 700 evrov, po izračunu Zdusa izpolnila. Če pa bi bila uskladitev le 4,9 odstotka, bi zagotovljena pokojnina znašala malenkost pod 686 evrov, kar je dobrih 14 evrov manj od koalicijske zaveze, so poudarili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 86
  • dare326 13:31 30.januar 2023.

    Luka naj si zavrti komad Besede, besede, besede od Elde Viler.

  • Vrtnica 11:34 24.januar 2023.

    V kateri levičarski vladi so bili upokojenci zadovolni v Rjavčevi?

  • Majazmaja 09:45 24.januar 2023.

    Mene zanima, kje bodo za vse to, kar zdaj delijo (ne mislim upokojencev!), dobili denar ... Kako zelo mislijo še obdavčiti gospodarstvo? Kako visoko bodo še šli? Lahko rečem samo to: kakšno srečo imam, da ne živim in plačujem davkov v Slovenijii ...