Slovenija
95638 ogledov

Toliko višje pokojnine se obetajo

Denar Profimedia
Pokojnine se vsako leto februarja zvišajo. Po trenutnih podatkih (manjkajo še podatki o plačah za dva meseca) kaže, da bo uskladitev 4,8-odstotna. Kot najverjetnejša višina februarske uskladitve se sicer omenja 4,9 odstotka.

Pokojnine se vsako leto februarja zvišajo oziroma kot se natančno reče redno uskladijo. Višina uskladitve je odvisna od višine inflacije in rasti plač v preteklem letu. Podatek za inflacijo že imamo za celotno lansko leto, medtem ko je podatek o rasti plač znan šele za prvih deset mesecev lanskega leta. Decembrske plače bodo namreč izplačane šele januarja.

Pokojnine se zvišajo za seštevek 40 odstotkov inflacije in 60 odstotkov rasti plač, če je ta seštevek manj kot polovico inflacije, se morajo pokojnine uskladiti za polovico lanske inflacije.

Inflacija je lani znašala 8,8 odstotka. Čeprav ste morda kje prebrali, da je letna inflacija 10,3-odstotna, to drži, se pa pri izračunu ne upošteva ta podatek. To je namreč višina cen decembra v primerjavi s prejšnjim decembrom, zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa izrecno določa, da se upošteva podatek o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – december v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. V tabelah statističnega urada je treba poiskati stolpec I-XII 2022/I-XII 2021.

Najnižja možna redna uskladitev pokojnin je letos 4,4-odstotna, to je polovica lanske inflacije, a bo zaradi rasti plač višja.

Plače so se v prvih desetih mesecih lanskega leta v primerjavi z letom prej zvišale za 2,1 odstotka, kar pomeni, da bi k uskladitvi prinesle 1,26 odstotka. Po trenutnih podatkih (manjkajo še podatki o plačah za dva meseca) kaže, da bo uskladitev 4,8-odstotna. 

Kot najbolj verjetna se sicer omenja 4,9-odstotna uskladitev pokojnin. V zgornji tabeli si lahko ogledata, kaj pri določeni višini pokojnine pomeni 4,8- in v spodnji, kaj prinese 4,9-odstotno zvišanje. 

Razlika med 4,8 in 4,9-odstotno uskladitvijo ni velika. Pri 600 evrih visoki pokojnini to pomeni 60 centov razlike, pri tisoč evrih pa en evro razlike. 

Upokojenci so sicer z novembrsko in decembrsko pokojnino dobili 4,5-odstotni dodatek zaradi draginje, januarja pa bo izplačilo nižje, saj tega dodatka ne bo, prav tako še ne bo redne uskladitve, saj še ne bo vseh potrebnih podatkov za izračun. Bo pa pri februarski pokojnini izveden poračun tudi za januar, povedano po domače, povišica bo izplačana tudi za januarsko pokojnino, samo februarja. Koliko nižje bo januarsko izplačilo, lahko preverite tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • jakec42 16:03 06.januar 2023.

    Sramota!

  • vanc7 08:23 06.januar 2023.

    Janez je lepo skrbel za nas upokojence. Sedaj nam je inflacija pobrala tisto malo, kar so nam dvignali! Imam občutek, da je tale mesečnik iz golobnjaka, popolnoma nedorasel situaciji in je total nesposoben!!! Povejte Janezu, da na naslednjih volitvah volim ...prikaži več njega! Mater mi je žal, da nisem volil Janeza!

  • Anja1956 15:48 05.januar 2023.

    inflacija je realno okrog 35% ! Povečati penzije le za 4,8% je rop upokojencev !