Slovenija
18024 ogledov

Takšna usoda bo doletela zakon, ki uvaja štempljanje

Simon Maljevac Luka Mesec Žan Kolman/KPV
Luka Mesec stopil pred novinarje in dal natančna pojasnila.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je, potem ko se je v zadnjih dveh dneh dvignilo veliko prahu zaradi Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, stopil pred medije in pojasnil, kakšni so glavni nameni tega zakona. 

"To je eden od zakonov, ki je prestal vse faze potrjevanje. Nastal je na ekonomsko-socialnem svetu, potrdila ga je vlada, zaključil se je v parlamentu in pred uveljavitvijo smo mu dali pol leta časa," je pojasnil Mesec.

denar, evro Slovenija Kmalu za večino zaposlenih velika novost, globe do 20.000 evrov

Spomnil je, da gre za zakon, ki je nastajal več let. "Zakon ima dolgo zgodovino: pripravljati ga je začela Šarčeva, nato Janševa vlada. Tedanji minister Janez Cigler Kralj ga je poslal v ekonomsko-socialni svet, kjer pa se je zataknil do mojega prihoda," je pojasnil Mesec, nato pa spomnil, da sta se pod njegovim vodstvom ministrstva zgodili aferi Marinblu in Avtostop. "Pri obeh aferah je šlo za izkoriščanje delavcev zaradi neplačevanja oddelanih ur, zaradi grobih kršitev evidenc dela in celo s primerom po 40 zaporednih ur v svoji evidenci," je pojasnil Mesec.

"Potreba po zakonu izhaja iz dejstva, da je neplačevanje delovnega časa prva temeljna in najpogostejša kršitev, ki jo inšpektorat RS za delo zaznava na terenu. Dela se ne beleži in se ne plačuje. Sindikati vam bodo znali povedati, da nekatera podjetja v gradbeništvu beležijo tri evidence: ena za delavca, druga za delodajalca, tretja pa za državne organe in računovodstvo. Tako se ljudem krši delavske pravice in se jim ne plačuje ur," je opozoril minister.

Pojasnil je, da je pod njegovim vodstvom ministrstva prišlo do zahteve s strani ekonomsko-socialnih partnerjev, da zakon na ministrstvu vzamejo v obravnavo. "To sem kot minister tudi storil. Zakon smo namreč popravili," je bil jasen.

Pojasnil je tudi, da je bil pred tem zakon zasnovan celo tako, da bi obstajala neka globalna elektronska evidenca, kjer bi se vsi poslovni subjekti prijavljali in vnašali evidence, a je (tudi) to Mesec iz osnutka zakona prečrtal.

Kako naprej? 

Vlada kljub določenemu nezaupanju v zakon tega ne bo zaustavljala, je jasen Mesec, v isti sapi pa je sporočil, da so se s tem strinjali prav vsi na vladi, tudi minister Matjaž Han, ki je bil eden od (javnih) kritikov tega zakona. "Uveljavil se bo v ponedeljek, kot je bilo predvideno. Niti ga ne moremo ustaviti, saj ima država svoje predpise, kako se zakon sprejema," je opozoril Mesec.

vlada RS vlada Roberta Goloba Slovenija Kakšna burleska: Vladi zdaj žal, da je sprejela takšen zakon o štempljanju

Bodo pa na Meščevem ministrstvu odprli poseben elektronski naslov (evidence.mddsz@gov.si), na katerega bodo lahko vsi, tako zaposleni kot podjetja, ki bodo naleteli na težave, ministrstvu sporočili svoje komentarje oz. opažanja. Te bodo strokovne službe pregledale, po potrebi pa bodo zakon na vladi ponovno odprli in ga popravili. Mesec je še dodal, da inšpektorat za delo v prvih treh mesecih veljave ne bo izrekal sankcij, tam kjer niso potrebne, ampak le opozarjal oz. izdajal opomine. 

"Ta zakon je narejen, da zaščiti osnovno pravico, tj. pravico do plačila delavcu, in na ta način ga bomo tudi uporabljali. To je smisel tega zakona. Zaščita plačila za opravljeno delo," je zaključil Mesec. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Plavi-mil 09:08 17.november 2023.

    Komunistična diktatura se nadaljuje,

  • bojan88 07:06 17.november 2023.

    Tega, kar trdi Mesec, noben zakon ne reši. Vedno bodo lopovi našli način, kako zlorabiti zakone. Eden bo štempljal za več oseb, za drugega, eden prihode in drugi odhode z dela, tako bodo ure pokrite... isto sranje, drugo pakovanje

  • andrej084 22:41 16.november 2023.

    Ali bo avtomat za štemljanje za visoko neodvisne novinarje rtvslo v kafebaru nasproti stavbe?? Sam vprašam... bi pa lahko vlada vključila v to evidenco vse, tudi prvega in vse ministre.... bi bil potem izhod na politične kampanije s službenim avtom ...prikaži večm in šoferjom PRIVATNI IZHOD ali pa mora to tudi narod plačevati....