Slovenija
49 ogledov

Luknja velika 4,778 milijarde evrov

Čufer in Jazbec
1/5
Anže Petkovšek
Številke so znane. Kapitalski primanjkljaj vseh pregledanih bank po neugodnem scenariju znaša 4,778 milijarde evrov.

"Malo sem presenečen, koliko vas je tukaj," je današnjo novinarsko konferenco začel minister za finance Uroš Čufer. Z guvernerjem Banke Slovenije (BS) Boštjanom Jazbecem sta predstavila rezultate stresnih testov.

Ti so pokazali, da bančna luknja v vseh pregledanih bankah znaša 4,778 milijarde evrov. Za dokapitalizacijo treh bank (NLB, NKBM in Abanke) bo potrebnih 3,012 milijarde evrov. Po besedah Jazbeca bodo te tri banke dokapitalizirali takoj po odobritvi Evropske komisije.

Iz Bruslja so sporočili, da bodo odločitev o NLB in NKBM sprejeli zelo kmalu, vendar naj se to še ne bi zgodilo danes.

Za ostalih pet bank pa bo do konca junija izdala odredbo, naj lastniki zagotovijo sredstva za primanjkljaj. "To ne pomeni zahteve po dokapitalizaciji, saj svojo ustreznost lahko okrepijo," je dejal Jazbec. Če v pol leta te banke ne bodo zbrale potrebnega kapitala, jih bodo po napovedi jazbeca nacionalizirali.

Prodaja bank

Po besedah ministra bodo NKBM in Abanko privatizirali, v NLB pa bodo ohranili kontrolni delež (25 odstotkov in ena delnica).
"Z izvedbo ukrepov za sanacijo bančnega sistema bruto dolg države znaša 75,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP)," je pojasnil Čufer. Neto dolg pa je ocenjen na 68,5 odstotka BDP. Država bo imela po ukrepih na računih še 2,5 milijarde evrov. 

Normalno povpraševanje po gotovini

Z BS so danes znova zagotovili, da je ocenjevanje kvalitete bančnih bilanc namenjeno krepitvi bančnega sistema.

V teh dneh so zaznali za december normalno povpraševanje po gotovini in zagotavljajo, "da bo kot vedno doslej oskrba z gotovino nemotena. Objava stresnih testov nima in ne bo imela nobenega vpliva na poslovanje bank; pogoji njihovega poslovanja se zaradi skorajšnje objave stresnih testov ne spreminjajo. Bankomati bodo delovali nemoteno."

"Vse špekulacije glede varnosti slovenskega bančnega sistema so s tega vidika neutemeljene. Gre zgolj za nadzorniške ukrepe za kapitalsko ustreznost bank,"
je danes dejal Jazbec.

Objava stresnih testov nima nobenega vpliva na jamstvo za vloge. "Prav tako zaradi stresnih testov zagotovo ne bo prišlo do posega v vloge," pravijo v BS. Jamstvo za vloge ostaja pri sto tisoč evrih po osebi.

Komentarjev 15
  • filipina2 15:25 12.december 2013.

    scott 14.33,ta luknja je po zaslugi tvojega beličnika jj,sam tok da boš vedel...

  • nbucic 15:04 12.december 2013.

    zelo lepo

  • Ferluci 14:57 12.december 2013.

    "..Malo sem presenečen, koliko vas je tukaj.." Lovska! Pa menda me bo ja zanimalo, koliko so me lopovi zadolžili, mar ne?!? @!#!