Slovenija
15 ogledov

"Lukšič išče prepir"

Univerzijada Žurnal24 main
Na fronti univerzijade: "Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir," pravi minister Turk.

Novi minister za šport Žiga Turk se je na blogu odzval na petkove izjave bivšega ministra za šport Igorja Lukšiča, ki je novi vladi očital, da je z odpovedjo univerzijade prekoračila svoja pooblastila in s tem posredno državno blagajno oškodovala za tri milijone kotizacije, ter vse te trditve zavrnil.

"Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir," začenja minister Turk, ki pravi, da vlada zavrača trditev, da je vlada odpovedala univerzijado in dodaja, da je le ugotovila, da sredstev za ta projekt v proračunu ni. Poudarja še, da organizator ne more računati na drugačno rešitev v rebalansu proračuna.

Denarja za do sredine novembra

Turk ugotavlja, da omenjenih sredstev ni zagotovil nekdanji minister Lukšič in pravi: "Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra."

Minister priznava, da bi vlado k financiranju projekta z zakonom res lahko prisilil državni zbor, a tega ni storil, že v prejšnji sestavi pa bi DZ z amandmaji k proračunu lahko zagotovil sredstva za projekt, a jih ni.

Storili praktično nič

Turk izpostavlja tudi, da bo morda treba ugotavljati odgovornost ministra Lukšiča, ki je iz državne blagajne dal denar za nerazumno visoko kotizacijo za projekt in priznal, da bo Slovenska športna univerzitetna zveza glede na prihodke omenjene tri milijone težko vrnila. Ministru Lukšiču ob tem očita, da je odobril kotizacijo za projekt na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanja, kot je to ugotovilo računsko sodišče.

Turk zaključuje, da Lukšičevo ministrstvo za "pomoč organizatorjem v Mariboru ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru". Novi minister ob tem ocenjuje, da je "Lukšičevo izgovarjanje na razpis, ki ga je objavil za Stožice, češ, to bi bilo lahko tudi za Univerzijado, žalitev inteligence neumnih ljudi".

Komentarjev 1
  • Tupamaros 12:58 20.februar 2012.

    Vsi skupaj Lukšič, Kangler in Vogrinec so enostavno užaljeni ker so odstavljeni od "seskov". Neodgovorni Lukšič pa je bil minister v vladi, ki je naredila zgodovinsko rekordno škodo slovenskim državljanom. Lahko bi bil le ponižno tiho.