Slovenija
4 ogledov

Lukšičevi računajo po svoje

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vrtec. Dobiček samostojnega podjetnika upoštevajo kar dvakrat.

Pri otroškem dodatku samostojnega podjetnika (s. p.) obravnavajo drugače kot pri plačilu vrtca.

Pred časom smo opozorili na absurdne primere, da pri ugotavljanju dohodka samostojnih podjetnikov za potrebe plačila vrtca občine ugotovijo prihodke, ki so višji od skupnih prihodkov v celem letu. Razlog je pravilnik, ki so ga na ministrstvu za šolstvo, ki ga zdaj vodi Igor Lukšič, sprejeli že pred leti.

Sekati kar počez ni pošteno
Mnenje. "Večina bilanc pri samostojnih podjetnikih, ki prikažejo manj kot šest tisoč evrov dobička, je po mojem mnenju prirejenih oziroma se del poslov opravi na črno. Večina takih živi celo bolje od tistih, ki izkazujejo realne zaslužke in dobičke. Če država misli, da samostojni podjetniki za vrtce premalo plačujejo, naj preverja njihovo poslovanje, ne pa da kaznuje poštene! Saj imamo inšpektorje, pa naj se lotijo posla in zaslužijo svoje plače," meni računovodkinja na spletnem forumu.

Nekateri tako, drugi drugače
Za vrtce so namreč kot dohodek samostojnih podjetnikov določili bruto zavarovalno osnovo, ki se ji prišteje dobiček. Na ministrstvu za delo pa so nam potrdili, da računajo drugače. Za potrebe ugotavljanja pravice do otroškega dodatka seštejejo dobiček samostojnega podjetnika in obračunane prispevke za socialno varnost.

Ta zadnji način je po mnenju davčne svetovalke Mateje Drobež Tomšič iz računovodske hiše Unija bistveno primernejši, če želimo prihodke samostojnih podjetnikov dati na podoben imenovalec kot prihodke zaposlenega. "Če je formula določena kot zavarovalna osnova plus dobiček, pa se dobiček upošteva dvakrat, saj je že upoštevan v zavarovalni osnovi, to pa bi zelo težko zagovarjali," pojasnjuje.

Svetlik: To ni moja stvar

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Ivan Svetlik, se o drugačnem načinu izračunavanja dohodka za plačilo vrtca pri s. p. niso želeli izrekati, saj je "za vrtce pristojno ministrstvo za šolstvo in šport".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.