Slovenija
183 ogledov

Luksuz ali le pomota?

Luksuzna hiša, ki to ni
1/8
Suzana Kos
Lastnik stare hiše mora plačati davek na luksuz, razkošne vile njegovih sosedov so po Gursu vredne manj.

"Sem razočaran nad to državo, ki skrbi le za bogatune, ki se znajo izogibati zakonom, nas reveže pa spravlja v obup. Star bom 60 let, ne spoznam se na pravo, računalnika ne znam uporabljati. Najraje bi hišo, v kateri živim z materjo in svojima otrokoma, ki stoji že od leta 1942, porušil in šel živeti v kamper," je obupan Vater Poropat.

Živi nad Portorožem, je potomec kmetov, ki so obdelovali zemljo, na kateri so čez desetletja zrasle razkošne vile Rusov, Rajka Hrvatiča, Tomislava Klokočovnika ... Sam je hišo svoje babice obnovil in dozidal leta 1977, pred šestimi leti je zamenjal streho in okna. Za več, na primer za fasado in končanje stopnišča, nima denarja. Tako, kot ga ni imel za dopust, saj ga je presenetila odmera davka na luksuz (nepremičnino večje vrednosti, op.p.) v višini 1.620 evrov. "Kot piše v obrazložitvi odmere davka, sem se odpravil k pristojnim in se skušal le dan po prejemu najprej pritožiti v davčni pisarni v Luciji, od tam so me poslali v Koper, kjer sem bil na davčni 28. junija, tam pa so mi naložili naj se pritožim še pisno. Pritožbo sem poslal po pošti, a so mi nato sporočili, da sem rok zamudil," razlaga.

Nerazumljive cenitve

Ob njegovi hiši je še garaža z nadstreškom in vrtna uta; ocenjena vrednost vsega pa je več kot 641 tisoč evrov. Sosednja 110 kvadratnih metrov večjo novogradnja z bazenom je po dostopnih podatkih geodetske uprave vredna dobrih 210 tisoč evrov manj. Objavljamo fotografije Poropatove hiše, garaže in ute, pa tudi nekaj sosednjih vil, ki jih je geodetska uprava ocenila nižje, kot sogovornikove nepremičnine.

Sprememb ni javil, ker jih ni

Direktorja geodetske uprave Aleša Seliškarja smo vprašali, kako je mogoče, da so sosednje vile na isti lokaciji ocenili nižje, razkošno vilo Rajka Hrvatiča pa do našega medijskega razkritja celo povsem spregledali. Seliškar nas je podučil, da je pač sistem množičnega vrednotenja takšen, da omogoča množično vrednotenje nepremičnin ter da pač ne gre za individualno vrednotenje. Lastnik je po njegovem odgovoren za podatke in mora sporočiti spremembe; a kaj, ko v Poropatovem primeru sprememb od leta 1977 ni.

Po daljšem dopisovanju nas je Seliškar odslovil, s pripombo, da ponavljamo svoje ocene o nihovih napakah in slabem nerealnem modelu vrednotenja ter da naj se obrnemo po pojasnila k strokovnjakom. In smo se.

"Popis nepremičnin so žal delali tudi polpismeni ljudje in to je rezultat, Poropatova hiša pa je dejansko vredna nekajkrat manj," komentira nepremičninska strokovnjakinja Stanislava Premru Lovšin. Iz Seliškarjevih odgovorov smo sicer razbrali, da je geodetska uprava ugotovila, da na Poropatovi parceli stojita dve stanovanjski hiši, po Seliškarjevem zapisu sodimo, da so se zmotili pri garaži. Poropat je bil nad tem, ko smo mu razkrili, da na geodetski upravi trdijo, da ima dve hiši, začuden. Zaradi Seliškarjevih trditev smo Poropata obiskali dvakrat in pregledali vse nepremičnine na parceli; a druge stanovanjske hiše, ki mu jo je pripisala geodetska uprava, država pa mastno obdavčila, nismo našli, ker dejansko ne obstaja.

Komentarjev 22
  • Žurnalček 10:25 30.avgust 2013.

    Izbrali so si nepismene sinove , popolnoma isto , kot si izbira tudi Žurnal svoje sodelavce !

  • privat 16:35 24.avgust 2013.

    in vprašajmo se če sploh rabimo vlada da nekaj odloča ,če že prašičegalvci o vsem odločajo in obdavčujejo..

  • privat 16:34 24.avgust 2013.

    kaj misliš da bojo nekaznovani...?? Prihaja pravda in kaznovani bojo še njihovi unuki!