Slovenija
6 ogledov

Madžari, adijo!

Telekomu se za zdaj sladko smeji. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Izboljšani ponudbi za nakup državnega deleža v Telekomu Slovenije sta med tremi ponudniki oddala le islandski Skipti in britansko-nemški konzorcij Bain Capital.

Madžarski Magyar Telekom se za izboljšanje ponudbe ni odločil, je povedal Matjaž Janša z ministrstva za gospodarstvo.

Kot je znano, se je opoldne iztekel rok trem ponudnikom, ki so oddali zavezujoče ponudbe za nakup 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije, do katerega so morali svoje ponudbe še izboljšati. To so britansko-nemški konzorcij Bain Capital & Axos Capital & BT, madžarski Magyar Telekom in islandski Skipti. Vsi trije ponudniki so sicer podali več pripomb na kupoprodajno pogodbo, nekateri pa tudi več predlogov, ki vanjo vsebinsko posegajo. Drugih informacij o prispelih ponudbah Janša zaradi "ustreznega dokončanja postopka in morebitnih poznejših pogajanj s posamezniki" ni želel dati.

Kot so danes sporočili iz družbe Bain Capital, ki je del konzorcija z družbama Axos Capital in BT, menijo, da je Telekom Slovenije atraktivna družba, saj je močan ponudnik storitev, ki ima dobre možnosti za nadaljnjo rast z novimi lastniki. "Oddali smo prepričljivo ponudbo in se veselimo nadaljnjega sodelovanja za uspešen zaključek privatizacije," je ob oddaji ponudbe dejal Michel Plantevin iz Bain Capitala.

Družba Skipti pa je sporočila, da so poslali "optimalno ponudbo", morebitno naložbo v Telekomu Slovenije pa vidijo kot dolgoročno partnerstvo. Kot poudarjajo v islandski družbi, z njihovo ponudbo ne bo pridobil le Telekom Slovenije kot podjetje, ampak tudi slovenski telekomunikacijski trg in Telekomovi uporabniki. Strateško partnerstvo bi namreč lahko po ocenah Skiptija spodbudilo še hitrejši razvoj novih storitev in uvedbo najvišjih standardov v industriji.

Slovenija je mednarodni javni poziv za zbiranje izjav o interesu in ponudb v postopku prodaje državnega 49,13-odstotnega deleža v Telekomu Slovenije objavila 31. avgusta lani. Prejela je 15 vlog za pridobitev statusa registriranega ponudnika, od teh pa je nezavezujoče ponudbe oddalo 12 zainteresiranih kupcev. Konec oktobra je komisija sedem ponudnikov povabila v drugi krog, zavezujoče ponudbe pa so oddali trije.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.