Slovenija
1519 ogledov

Madžarom uspel še en naskok na slovenske medije

Planet TV
1/2
Anže Petkovšek
Prodaja televizije Planet TV je zaključena. Izpolnjeni so bili vsi odložni pogoji iz pogodbe, ki jo je Telekom Slovenije julija podpisal z madžarsko medijsko družbo TV2 Media oz. njeno slovensko družbo TV2 Adria. Kupnina je pet milijonov evrov, Telekom pa je pred zaključkom transakcije izvedel še dokapitalizacijo Planeta TV s konverzijo terjatev.

Iz Telekoma Slovenije so tako prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so pred prodajo za izpolnitev odložnega pogoja izvedli dokapitalizacijo Planeta TV s konverzijo svojih terjatev v osnovni kapital. Predmet prodaje so bili tako na koncu vsi že obstoječi poslovni deleži in novo pridobljeni poslovni delež, ki vsi skupaj predstavljajo 100-odstotkov kapitala Planeta TV.

Telekom je julija objavil, da je kupnina za Planet TV dosegla pet milijonov evrov, največji telekomunikacijski operater v državi pa je že v nerevidiranem poročilu o poslovanju v prvem letošnjem polletju v celoti izkazal odhodke zaradi slabitve sredstev Planeta TV in terjatev, ki izhajajo iz posojil družbi.

V Telekomu pravijo, da bodo ob zaključku transakcije s prejeto kupnino beležili pozitiven učinek iz prodaje družbe.

Planet TV bo tako od četrtka dalje uradno del skupine TV2, ki bo tako svojemu portfelju 14 televizijskih kanalov dodala še tri. Kot so danes sporočili iz televizijske hiše, bo novi izvršni direktor Planeta TV postal Pavel Stantchev, ki že opravlja funkcijo izvršnega direktorja na TV2. Špela Pirnat, ki je med letoma 2013 in 2016 v podjetju delovala kot finančna direktorica, se bo Planetu TV pridružila kot operativna direktorica.

"Vesel sem, da smo uspešno zaključili prevzem v Sloveniji, in v čast mi je, da lahko znova ustvarjam zgodbo Planet TV. Skupaj s Špelo in celotno ekipo bomo trdo delali, da bomo zadovoljili kar največje število gledalcev, obenem pa bomo prinesli tekmovalnost in izbiro, ki jo slovenski trg potrebuje," je dejal Stantchev. V Planetu TV vidi velik razvojni potencial, nakup podjetja z dobro izdelanimi znamkami in lokalno in strokovno ekipo pa bo za televizijsko hišo TV2 po njegovi oceni prinesel dodatne prednosti.

V Telekomu Slovenije so se sicer že nekaj časa ukvarjali z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program. Telekom naj bi po izračunih časnika Delo od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Planet TV | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV, spor z Grki pa je močno oklestil njegov lanski dobiček.

Telekom je sprva nameraval Planet TV dokapitalizirati z novim strateškim partnerjem, sredi marca letos pa je nato med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža.

Madžarska televizijska hiša, ki je novi lastnik Planeta TV, je sicer v lasti Jozsefa Vide, po pisanju medijev enega od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. V zadnjih mesecih so v medijih krožile tudi informacije, da naj bi imeli Madžari v načrtih združitev družb Planet TV in Nova24TV.

Ta mesec pa je Telekom Slovenije začel tudi s postopki za izvedbo procesa prodaje odvisne družbe TS Media, ki ima v lasti portal Siol, pa še portala Najdi.si in Bizi.si ter blagovne znamke Telefonski imenik Slovenije, Zunanji digitalni zasloni, 1188, Dajmedol in AdSolution.

 

 
Komentarjev 3
 • ginko 01:08 01.oktober 2020.

  " Madžarom uspel še en naskok na slovenske medije" - komunistično udbomafijske medije.

 • Avatar ovca
  ovca 00:28 01.oktober 2020.

  Kdaj nam bo vlada predpisala obvezno ucenje mađarscine? Jo bodo otroci dobili ze v 1.razredu os?

 • jakec1575 21:00 30.september 2020.

  lako našim kurcem po koprivama. grki so jih dobro nategnili in dobili, sedaj so nas nategnili še maždari.