Slovenija
827 ogledov

Magistrsko nalogo se da kupiti za 500 evrov

Slovenija 24.03.13, diplomsko delo, diploma, plagiatorstvo, studenti, studij, fo Žurnal24 main
Odvzemov nazivov je le peščica. Plagiatorstvo se od leta 2012 sicer odkriva s strojnimi programi, kupovanja nalog pač ne.

Primer nekdanje ministrice SMC Klavdije Markež, ki je odstopila po razkritju, da je del magistrske naloge prepisala brez navajanja virov, ponovno opominja na prisotnost plagiatorstva in akademske nepoštenosti v akademskih krogih. Na fakulteti so nalogo Markeževe strojno že preverili - ujemanje je 37 odstotno - zdaj jo bodo preverili še "ročno".

Nazive so do zdaj odvzeli že več politikom. Spomnimo samo na Marka Jakliča, ki mu je senat ljubljanske ekonomske zaradi plagiatorstva odvzel naziv magistra znanosti. Strokovni naslov diplomirani ekonomist (VS) je senat DOBA Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Maribor odvzel tudi Francu Kanglerju, saj njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni bila rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. Pravnomočen pa je tudi odvzem magistrskega naziva nekdanjemu poslancu Borutu Ambrožiču, ker je del svoje naloge, ki jo je zagovarjal na mariborski pravni fakulteti, prepisal iz drugega diplomskega dela.

Univerza v Mariboru: V petih letih pet odvzemov

Kako razširjena je akademska nepoštenost pri pisanju diplomskih in magistrskih nalog, je malodane nemogoče dokazati, saj do nedavnega fakultete niso pregledovale del s strojno opremo. Na primer ljubljanska fakulteta za družbene vede - kjer so med prvimi začeli z uporabo strojnega ugotavljanja plagiatorstva - program Turntin, ki odkriva napačna citiranja in plagiatorstvo, uporablja od aprila 2012. Fakultete in univerze tako plagiatorje, ki so že prevzeli naziv, zalotijo prej izjemoma.

Na Univerzi na Primorskem je prorektor za študijske zadeve Dejan Hozjan dejal, da v zadnjih petih leti ni prišlo do odvzema diplomskega ali magistrskega naziva diplomantom. Na ljubljanski univerzi so nam pojasnili, da teh podatkov skupno ne beležijo. Na Univerzi v Mariboru so v zadnjih petih letih odvzeli pet nazivov - štiri strokovne naslove in en znanstveni naslov. "V vseh primerih je bilo ugotovljeno, da delo ni bilo rezultat kandidatove lastne ustvarjalnosti," je povedal Jože Furman iz mariborske univerze.

Poleg plagiatorstva tudi kupovanje diplomskih in magistrskih nalog

Še težje od kopiranja tuje intelektualne lastnine brez navedbe vira pa je dokazati, da je kdo plačal za izdelavo naloge komu drugemu in jo nato predstavil kot svoje avtorsko delo. Takšno dejanje je v skladu z 252. členom kazenskega zakonika tudi kaznivo dejanje, zanj pa je zagrožena kazen do dveh oziroma treh let. Kazniv je tudi poskus. Kazen pa grozi tistemu, ki je nalogo izdelal, kot tudi tistemu, ki je nalogo uporabil.

Od 11 do 14 evrov na stran za magistrsko

Ena izmed deklet, ki prek spletnih forumov ponuja pisanje diplomskih in magistrskih nalog, je na naše vprašanje, ali bi nam lahko napisala magistrsko nalogo za družboslovno smer, odgovorila, da je tudi že magistrske naloge pisala: "Glede plagiatorstva vas pa absolutno ne rabi skrbeti. Čisto vse so prestale test, in tudi popravkov imam zelo malo, skoraj nič, le če je potrebno kakšno poglavje dodati, razširiti." Sama bi računala za stran magistrske naloge od 11 do 14 evrov na stran. Če upoštevamo, da magistrska naloga dolga med 45 in 80 stranmi, bi jo lahko kupili že za nekaj manj kot 500 evrov.

Druga "ekipa študentov", vsaj tako oglašujejo sebe po spletnih forumih, obljublja, da so pripravljeni izdelati vse vrste nalog - seminarske, projekte, raziskovalne in diplomske. "Zaradi gospodarske krize vam nalogo izdelamo ceneje kot konkurenca," so zapisali na enem od forumov. Ko smo jih povprašali o izdelavi magistrske naloge, so nam odgovorili, da teh ne izdelujejo, bi pa napisali diplomsko nalogo. 

Komentarjev 6
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 18:46 23.julij 2015.

    Na banana fakultetah je diplomsko žal možno kupiti. Na še večjo žalost je teh fakultet kar veliko, diplomanti pa končajo v vseh vejah oblasti. Se kdo potem čudi da niti telefonov ne znajo prav uporabljati?

  • mirac 12:26 05.april 2015.

    Tudi sama sem delala diplomsko nalogo 2 leti nazaj, sama in z velikim veseljem, da sem uspela sama narediti vse, od teksta, grafov in vseh drugih elementov (imam 45 let). Ponosna sem, da sem delala sama, ob pomoči mentorice. Že ...prikaži več takrat so mi nekateri namigovali, češ: "Pa ja daš 500 EUR pa ti diplomsko napišejo." Že že, a zagovarjat jo moraš sam, jaz pa sem se preizkusila še v izdelavi grafov, power point predstavitve ... Pa se tudi zaposlena, imam družino, časa mi je takrat zelo primanjkovalo, a je nekako šlo. Zato bi vsekakor morali nekako pogruntati način in kontrolirati, ali je vsak sam napisal diplomsko nalogo (ali magistrsko), sankcionirati pa vse kršitelje strogo in zelo. Glede prepisovanj iz drugih virov; nič ni narobe, če kaj navedeš iz drugega vira, samo navesti je to treba. Da nekdo nekaj prepiše, potem pa ne navede med vire, mora biti pa tudi precej neumen.

  • Ferluci 10:46 05.april 2015.

    Bodi realen, dvajset let po diplomi tudi ti ne boš več vedel, če je kakšno stran ali odstavek izmed več kot sto strani tvoje diplome kdo prepisal. Tudi ukvarjal se ne boš več s tem.