Slovenija
47 ogledov

Maglev bo brzel tudi doma

Kitajska je za zdaj edini kupec nemškega čuda. Žurnal24 main
Vlak maglev, ki ga izdelujejo v Nemčiji, bo končno vozil v komercialne namene tudi v svoji domovini. Povezoval bo center Münchna in letališče bavarske prestolnice.

Bavarska vlada je podpisala 1,85 milijarde evrov vredno pogodbo z družbo Deutsche Bahn in industrijskim konzorcijem Transrapid, ki proizvaja ta superhitri vlak. Datum odprtja proge ni znan. Za zdaj komercialni maglev vozi le na Kitajskem, kjer prav tako povezuje finančni center Šanghaja in tamkajšnje letališče.

 

Vlak maglev:

- Vlak nad progo držita nasprotna magnetna pola.
- Poganja ga elektromagnetični sistem, ki je montiran na sami progi in ne v vlaku.
- Razvila ga je družba Transrapid, v kateri sta združena Siemens in ThyssenKrupp.
- Testna proga v nemškem Emslandu je dolga kar 31,5 km.

Magnetni vlak, ki med vožnjo po posebni progi zaradi ustvarjenega magnetnega polja lebdi v zraku, lahko dosega hitrost do 500 km/h in je simbol nemškega tehnološkega razvoja. Za magleva se ogreva tudi Japonska, ki naj bi prvo progo zgradila do leta 2025. Ostale evropske države se za magleva še niso odločile.

Celoten projekt maglev je utrpel veliko škode, ko je lanskega septembra na preizkusni nemški progi trčil v vzdrževalno vozilo, ki se je v tistem trenutku znašlo na progi. Umrlo je 23 ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.