Slovenija
997 ogledov

Mahnič poziva Klakočar Zupančič k odstopu

Žan Mahnič Saša Despot
Poslanec SDS Žan Mahnič je predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu.

Žan Mahnič se pri tem sklicuje na odločitev sodišča, da z objavo na družbenem omrežju ni žalil predsednica DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je po njegovih besedah vplivala na policijo, da mu je izdala plačilni nalog.

Mahnič je pojasnil, da se je zgodba začela z lanskoletnim intervjujem Klakočar Zupančič v Dnevniku, kjer je med drugim dejala "jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov". Citat je na Twitterju zasledil Mahnič, ga poobjavil in dodal "od kdaj se shizofreniji reče predal".

Prijavila ga je policiji

Predsednica DZ ga je zaradi žaljive objave prijavila policiji, ki je najprej odločila, da to ni prekršek. Kasneje pa je Klakočar Zupančič policiji posredovala dopis s prilogami, na podlagi katerega je odločitev spremenila in Mahniču poslala obvestilo o prekršku in plačilni nalog.

Mahnič se je na plačilni nalog pritožil, policija pa je v ponovni odločbi odločila, da gre za prekršek. "Zato sem se obrnil na sodišče z zahtevo za sodno varstvo," je pojasnil Mahnič. Navedel je, da gre za svobodo govora in da njegov namen ni bil žaliti Urške Klakočar Zupančič, pač pa opozoriti na njeno udejstvovanje in pojavljanje v javnosti.

Sodišče odločilo v korist Mahniču

Urška Klakočar Zupančič | Avtor: Saša Despot Urška Klakočar Zupančič Saša Despot
Okrajno sodišče v Kranju je pritrdilo Mahniču in odločilo, da je Klakočar Zupančič javna osebnost, vprašanja o njenem delovanju pa so v interesu javnosti, kot javna osebnost pa mora izkazati višjo stopnjo strpnosti "in zato prenašati tudi oznake, pri katerih gre za izrazito negativne vrednostne sodbe".

V sodbi so zapisali, da v konkretnem primeru ni šlo za komentar na konkretno delo oškodovanke niti za komentar v zvezi z njenim zdravstvenim stanjem, temveč zgolj za kritiko načina nastopanja oškodovanke v javnosti.

Mahničeva objava je po mnenju sodišča presegla mejo spoštljive in dostojne komunikacije. Sodišče tudi ne dvomi, da je oškodovanko vznemirila in osebno zelo prizadela, vendar pa pravica do svobode izražanja zajema tudi izjave, ki žalijo, šokirajo, vznemirijo in provocirajo, je povedal Mahnič.

Mahnič: Krnila je ugled svoje funkcije

"Glede na to, da je Urška Klakočar Zupančič predsednica državnega zbora, ki je policiji prijavila svojega poslanskega kolega. Glede na to, da je to oseba, ki zase govori, da ima vrhunsko pravno znanje, v katerega se ne sme dvomiti in da je bila celo sodnica, jo na podlagi vseh teh dejstev in na podlagi sodbe pozivam, da odstopi z mesta predsednice državnega zbora," je dejal.

Mahnič meni še, da je Klakočar Zupančič zaradi svojega vedenja in izjav krnila ugled in nižala spoštovanje funkcije predsednice DZ v javnosti. S svojim odstopom pa bi po njegovih besedah omogočila povrnitev zaupanja v državni zbor in funkcijo predsednika državnega zbora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
 • Avatar Zoran
  StarMačk 16:03 20.oktober 2023.

  Zamisli si kaj bi prišlo ven, če bi se ta dva sparila, ha, ha, ha...

 • Grof 15:35 20.oktober 2023.

  Ender, Ender, ker si z vsem na tekočem, mu boš ti spreminjal, kaj že. Trenutno na tv 3 slo. Tvoj glumač tišler gunca afne na račun Slo. Vojske, pa to ni res, kaj ta butelj izvaja za nas gledalce, polaga ...prikaži več ploščice, ta butelj je snemal Marjana zum weisspill, posnetke hranijo v muzeju agft, pravi, da sicer imama neka leta, pa ne pove kstera, tip je za odstrel, Šetinčeva ga bo peljala direkt na kliniko umsko onemoglih, …

 • Kmodri 13:24 20.oktober 2023.

  Pujsek mah-nič!