Slovenija
8484 ogledov

Majhni bodibilderji z velikim srcem

Ameriški bully Bonny Hrovat
Pasma, ki je bila priznana s strani American Bully Kennel Cluba šele leta 2004, je znana po svojem robustnem izgledu in nežnem značaju.

Žurnalov Festival za ljubitelje živali se je uspešno zaključil, sedaj pa že nestrpno pričakujemo naslednjega. V okviru festivala se je odvijala tudi zanimiva predstavitev čudovitih pasem, kjer ste lahko bližje spoznali pasmo ameriški bully, ki jo vzreja Bonny Hrovat. V svoji psarni Extra Bully Kennel Slovenia so se tako letos razveselili dveh legel, kjer sedaj mladički že nestrpno čakajo na svoj novi dom.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Saša Despot Festival za ljubitelje živali Saša Despot
Ameriški bullyji so sicer precej nova pasma, ki je bila priznana s strani American Bully Kennel Cluba (ABKC) šele leta 2004. Kot je dejala Bony, se je za to pasmo odločila čisto na hitro in popolnoma nepričakovano. "Že več kot 10 let sem vzrediteljica pasme cane corso, zraven pa sem si želela še eno manjšo pasmo, vendar sama nisem tip za kakšne manjše pasme kot so pomeranci ali maltežani," je povedala ter priznala, da pasme sprva ni poznala, saj je čisto nova.

 

Ameriški bully | Avtor: Bonny Hrovat Bonny Hrovat
Sogovornica je povedala, da je najboljša lastnost te pasme prav njena velikanska moč in markantnost glede na njeno velikost. "Ni ga človeka, ki se ne ozre za ameriškim bullyjem, brez da bi nanj naredil vtis." Bonny vzreja pocket (žepno) različico, saj pasma namreč pride v različnih velikostih: pocket, standard, classic in XL. Sama je prepričana, da gre pri njenih psih za male bodibilderje z velikim srcem.

Pri njenih psih najbolj izstopa njihova moč ter fizični izgled. Vzrediteljica se tudi radi šali, da že sami mladički ob kotitvi izgledajo kot "na steroidih", saj že prvi dan po kotitvi njihove močne mišice pridejo do izraza.

"Za odraslega samca velja po standardih plečna višina med 36 in 43 centimetrov, za samice med 33 in 40 centimetrov. Povprečna teža odraslega samca je okrog 35 kilogramov. Dovoljene so vse barve, tudi tri color, razen merle ne."

Ameriški bully | Avtor: Bonny Hrovat Bonny Hrovat
Čeprav so ameriški bullyji relativno zdrava pasma, lahko običajno pride do nekaterih zdravstvenih težav. Tako je Bonny izpostavila težave s sklepi, ki pa lahko obremenijo vse težje pasme. Zaradi tega priporoča, da se psom že od malega dodajajo prehranska dopolnila za sklepe. "So tudi zelo občutljivi na vročino in v toplih mesecih je treba biti izjemno skrben, saj mali trmoglavci nimajo meje in bi se podili za žogo tudi pri 40 stopinjah." Obenem je še opozorila, da je vsekakor treba biti pozoren, kje psa kupujemo in v kakšnem zdravstvenem stanju so starši. "Možne so tudi kakšne alergije na hrano, kar se lahko pripeti vsaki pasmi. Največkrat so alergični na piščanca," je še dodala.

"Noben vzreditelj vam ne more dati garancije, da bo vaš kuža živel 15 let in bil brez vseh težav. Gre za živa bitja in vedno obstaja riziko, da pride do kakšne situacije. Vseeno pa je odgovornost na nas, da pred nakupom psarno oziroma vzreditelja dobro preverimo, sploh kadar psa kupujemo v tujini."

Izjemno nezahtevna pasma za vzgojo

Sama vzgoja ameriških bullyjev je sodeč po njenih besedah precej enostavna, psi pa so primerni za popolne začetnike. Zaradi svoje velikosti so primerni tudi za stanovanja, prav tako vas lahko povsod spremljajo. "So izjemno neproblematična pasma, ki obožuje otroke, saj so tudi sami mali klovni, ki se radi spustijo na otrokov nivo.

1/3
Bonny Hrovat
Kot je še omenila, pasma v sebi nima agresije, saj je bila le-ta z načrtovanjem pasme kompletno izvzeta. Poleg otrok se dobro razumejo tudi z ostalimi živalmi, seveda je za to potrebna tudi dobra socializacija. Tudi njihova aktivnost ni pretirana, saj je dovolj 30-minutni sprehod dvakrat na dan, da pokurijo svojo energijo.

Kamorkoli gredo, vzbujajo pozornost

Bonny je tudi dejala, da ji smešnih prigod z njenimi kužki nikoli ne zmanjka. "Spomnim se svoje najlepše psice Prade. Z njo sem bila na kavi v neki kavarni na Bledu, ko je do mene pristopila ženska ter me vprašala, ali je normalno, da ima pes tako veliko glavo," je začela. "Ameriški bullyji so namreč znani po velikih glavah, precej večjih kot je sorazmerno za njihovo velikost, zaradi česar me je njeno vprašanje precej nasmejalo."

Ameriški bully | Avtor: Bonny Hrovat Bonny Hrovat
Dodala je še, da jo povsod spremljajo pogledi, kadarkoli gredo na sprehod z njimi, saj je njihova posebnost prav navdušujoča. "Imamo tudi samca Spartaka, ki se zelo rad potaplja. Takoj skoči v vodo in se potopi za kamnom, ki mu ga vržemo. Tako gre čisto pod vodo in ga tudi prinese."

Vsekakor je Bonny mnenja, da je življenje z njimi nekomplicirano. "So neprecenljivi družinski člani, ki nas nasmejejo, nam delajo družbo, nas čuvajo in obožujejo, hkrati pa od nas ne zahtevajo veliko."

Glavni sponzor predstvitev pasem na festivalu za ljubitelje živali je bilo družinsko podjetje Panakea d.o.o., ki že več kot 18 let ponuja le najkakovostnejša  prehranska dopolnila za ljudi in živali. Z namenom, da slovenskim skrbnikom živali ponudi samo najboljše, je v Slovenijo pripeljala Antinol®.

Kot so pojasnili v podjetju, je Antinol® vodilni prehranski dodatek za zdrave pasje in mačje sklepe, ki je v Sloveniji pomagal že več kot 15.000 ljubljenčkom in jim zopet povrnil veselje do gibanja: "Njegova patentirana učinkovina PCSO-524® s pomočjo izjemne koncentracije maščobnih kislin klinično dokazano blaži vnetje in bolečine v sklepih. Je povsem naraven in brez stranskih učinkov, nad njim pa so navdušeni tudi veterinarji."

dezurni@styria-media.si