Slovenija
2 ogledov

Mala davčna sprostitev

Evropski parlament bo glasoval aprila, naš predvidoma še letos. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Spremembe. Že kmalu bodo lahko podjetniki dokumente za davkarijo
 hranili eno leto manj.
Pozor, v sredo je rok za oddajo

Davkarija. Vse pravne osebe morajo davčnemu organu do 31. marca predložiti davčni obračun (obračun davka od dohodkov), ki se odda prek e-davkov; treba je imeti digitalni podpis. Pravna oseba, ki tega ne stori, se lahko kaznuje z globo do 25 tisoč evrov.

Morda bo že od jeseni veljalo, da morajo podjetniki v Evropski uniji (EU) dokumente za davkarijo hraniti le pet let in ne šest. Podjetja bodo lahko izdajala poenostavljene račune do zneska 300 evrov, kar je sto evrov več kot zdaj. To sta dve novosti iz direktive o skupnem sistemu davka na dodano vrednost v zvezi s pravili glede izdajanja računov, o kateri bo Evropski parlament glasoval na aprilski seji.

Prevajali bodo dacarji
Če je podjetje poslovalo s podjetjem iz druge države EU in se je davkarija lotila davčnega nadzora, je moral podjetnik sam plačati stroške prevoda računov iz tujine. Po novem pa bo to dolžnost organa, ki se bo lotil nadzora.

Direktiva bo po pričakovanjih začela veljati maja ali junija, če bodo naši politiki pridni pri prilagajanju zakonodaje, pa bi lahko spremembe pri nas uveljavili še letos.

Ključna novost direktive, pri kateri je sodeloval evropski poslanec Zoran Thaler, je sicer izenačitev elektronskih računov s papirnatimi, kar naj bi prineslo dodaten zagon e-poslovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.