Slovenija
14 ogledov

Mala riba takoj v izvršbi

Če želite donirati del dohodnine, obvestite svoj davčni urad. (Foto: Anže Petkov Žurnal24 main
Durs. Samostojnemu podjetniku denar pobral že 12. dan.

Samostojni podjetnik Tine (ime je spremenjeno) je založil položnico za plačilo prispevkov, Davčna uprava RS (Durs) pa mu je že dvanajsti dan zamude izvedla izvršbo z računa, kar ga je stalo več kot 50 evrov.

Tineta najbolj jezi, da ga Durs ni niti opomnil. Prepričan je tudi, da je žrtev zaradi podjetij, ki za prispevke svojih delavcev dolgujejo milijone. Ko je poklical na svojo izpostavo Dursa, so mu namreč povedali, da so nova navodila, da pri prispevkih ni milosti.

Opomin je le dobra volja

20 evrov in 86 centov je strošek izvršbe pri Dursu. Svoje stroške pa zaračuna tudi banka. Navadno okrog 30 evrov.

Na Dursu pojasnjujejo, da je bila obveznost opominjanja dolžnikov že v začetku leta 2007 črtana iz zakona. Dodajajo, da fizične osebe kljub temu v veliki meri opominjajo, samostojne podjetnike in pravne osebe pa manj, saj bi te morale biti seznanjene z višino davkov in prispevkov, ki jih morajo plačati.

Zagotavljajo, da navodil o ostrejšem ukrepanju v zvezi z neplačniki ni. “K ažurni davčni izvršbi so veliko prispevali eDavki, saj so obračuni ažurno in pravilno knjiženi. Poleg tega se vsi opomini in sklepi o davčni izvršbi tiskajo centralno, kar omogoča, da se jih več lahko natisne hitreje,” pojasnjujejo.

Lani 200 tisoč izvršb
Lani je Durs dolžnikom poslal 368.637 pisnih opominov in 184.832 sklepov o davčni izvršbi ter opravil 15.516 telefonskih opominov za dolg v znesku 1,8 milijarde evrov. Rezultat je bilo poplačilo 607,6 milijona davčnega dolga, kar je za petino več kot leta 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.