Slovenija
42 ogledov

Malica in prevoz šele konec leta

Tovarna Tekstil Anže Petkovšek
Solidarnost. Denar za blago so zbrali tako, da so zamaknili plačilo malice in prevoza. Učinek. Pri minimalni plači 550 evrov se odvzetih dobrih sto evrov zelo pozna.

"Na plačilni listi so nam odtrgali prevoz in malico, zraven pa smo dobili obvestilo, da nam ju bodo plačali do konca leta. Nekaj se je sicer govorilo, da naj bi nam trgali nekaj deset evrov, ampak to je več kot sto evrov pri že tako borni plači 550 evrov," je razburjena delavka Tekstila.

Tudi šefica z minimalno

"S sindikatom in svetom delavcev smo se dogovorili, da se samo za april plača izplača v dveh delih. V prvem delu so vsi, vključno z mano, dobili akontacijo v višini minimalne plače brez stroškov prevoza in prehrane," pojasnjuje direktorica Tekstila Maja Zidar. Dodaja, da večina od 240 delavcev prejema minimalno plačo ter da so ostali le brez malice in prevoza. "Za drugi del, ko bomo izplačali razliko, se bomo potrudili, da bo izplačan do 20., tako kot določa zakon. Če ne, pa do konca meseca ali čim prej, ko bo mogoče," zagotavlja Zidarjeva. Za ta ukrep so se odločili, ker morajo trgovine napolniti s sezonskim blagom (kopalkami), dobavitelji pa zaradi krize zahtevajo predplačila in banke omejujejo financiranje. Zidarjeva dodaja, da je bila druga možnost odpuščanje.

Na sestanku, ki so ga imeli že 24. aprila, so bili po njenih besedah predstavniki vseh enot in ti bi morali o vsebini dogovora obvestiti delavce. Zidarjeva še dodaja, da imajo plače že 8., kar je redkost v panogi, in da podjetje še nikoli ni zamujalo s njimi. To potrjuje tudi sindikalistka Vlasta Maučec, ki pa dogovora ne želi komentirati, saj dela v družbi Volna, ki sicer spada v skupino Tekstil, a imajo plače nekaj dni pozneje, tako da še niso prejeli plačilnih list.

Zidarjeva opozarja, da se s tem dogovorom nihče ni ničemur odpovedal, o njem pa so obvestili tudi sindikalno centralo.

To je potrdil tudi sekretar sindikata delavcev trgovine Ladislav Rožič. V petek je bil sicer ves dan na obravnavah na sodišču, tako da bo dogovor proučil danes. "Če dogovor pomeni ohranitev delovnih mest in se bo razlika v kratkem izplačala, ne bomo ukrepali. Odreči se pravici do nadomestila za prehrano in prevoz pa nihče ne more in ne sme," pravi Rožič. Dodaja, da v panogi primerov, ko bi se izplačevale akontacije plač, skoraj ni.

Plače nizke, a kar redne

"Pritožbe so predvsem na višino plače, saj večina dobiva minimalno plačo, ne na rednost izplačevanja; tega se delodajalci kar držijo. Zakon je strog, plača za prejšnji mesec mora biti 18. v mesecu in globe so kar visoke. Je pa res, da če je zamuda prvič, ne gremo takoj na inšpekcijo, saj globe dodatno obremenijo podjetje, ki je že tako v težavah," pravi sekretar sindikata tekstilnih delavcev Anton Rozman. Dodaja, da je plača individualna pravica, tako da bi bilo v primeru takega dogovora najbrž smiselno individualno izrekanje o dogovoru.

Kolektivne pogodbe sicer po navadi vključujejo določbe, da se lahko ob nelikvidnosti delodajalca in za ohranitev delovnih mest z dogovorom s sindikatom določene pravice začasno zmanjšajo ali se preloži izplačilo.

Komentarjev 1
  • ennanova 15:56 13.maj 2013.

    Ne gospodarska, ampak kmetijska rastTudi če ukinemo denarno-denarne posle in glavni motor njegovega kroženja spet postane prodaja izdelkov in storitev, ne rešimo glavne težave, ki jo povzroča denar.http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/971-ne-gospodarska-ampak-kmetijska-rast