Slovenija
25 ogledov

Malo delo, mali shod

Funkl čez čas napoveduje tudi večje proteste, a za zdaj naj še ne bi bilo potreb Žurnal24 main
Protest. Shod študentov v znak nasprotovanja zakonu o malem delu in podpore organizacijam.

“Za zdaj še ne, ko pa bo čas, bo tudi to prišlo na vrsto,” je o velikih protestih proti predlogu zakona o malem delu za Žurnal24 povedal predsednik Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis) Marko Funkl.

A ta čas še ni prišel, je poudaril, zato študenti za ponedeljek, 12. aprila, pripravljajo le manjši shod pred ministrstvom za delo.

Pisma podpore
“Pripravljamo minidogodek, na katerem bomo predstavnikom ministrstva za delo predali pisma podpore delovanju študentskih organizacij, obenem pa bomo opozorili na slabosti predloga zakona o malem delu,” je pojasnil Funkl.

Pisma podpore so podpisali predstavniki študentskih organizacij, klubov, zvez in društev pa tudi nekaterih občin.

Tokrat so se organizatorji shoda nanj veliko bolj pripravili – tudi uradno. Zveza Škis je namreč nedavno prejela kazen v višini 500 evrov, ker niso prijavili svojega zadnjega protesta, ki so ga imeli pred vlado 15. marca.

Slabo tudi za delodajalce
Uvedba zakona bi poslabšala tudi položaj delodajalcev, saj bi jim prinesla dodatno administrativno delo in povečanje stroškov na račun novih dajatev.

Po mnenju stroke zakon tudi ne bi pripomogel k naraščanju rednih zaposlitev, več bi bilo le drugih oblik nerednih zaposlitev in dela na črno.

Ker zakon spreminja posredovanje začasnih del v neprofitno dejavnost, bi imel negativen vpliv tudi na delovanje študentskih servisov, saj bi se njihova provizija zmanjšala z zdajšnjega 4,5 odstotka od 12-odstotne osnovne koncesijske dajatve, ki jo plača delodajalec, na 1,5 odstotka.

Kriza sezonskega dela
Zakon naj bi največje težave predstavljal predvsem delodajalcem v podjetjih, ki so izrazito sezonsko naravnana, recimo v gostinstvu, turizmu, pri promocijah ter tržnih raziskavah in anketah.

“Sam si ne predstavljam delovanja našega podjetja brez študentov in menim, da bi ga takšne administrativne omejitve spravile v nemogoč položaj,” ugotavlja direktor družbe Turizem Kras Matjaž Berčon.

V sezoni potrebujejo okoli sto študentov kot dodatno delovno silo, po novem zakonu pa bi lahko imeli zaposlenih le 40 malih delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.