Slovenija
18 ogledov

Malo denarja, slab popis

Čakalne vrste bodo na ljubljanskem Gursu skrajšali z novim obrazcem. (Foto: Benj Žurnal24 main
Nepremičnine. Vrste na geodetski upravi naj bi se zdaj skrajšale, sredi novembra pa spet podaljšale.

Na ljubljanski izpostavi Geodetske uprave RS (Gurs) so včeraj nekateri lastniki nepremičnin čakali na vrsto več kot tri ure. Marsikdo je čakal v dveh vrstah: najprej v nekoliko krajši, kjer so mu povedali, ali mora iti po odgovor še v daljšo vrsto.

Strankam v krajši vrsti sta bila na voljo dva uradnika, strankam v daljši pa šest. Direktor ljubljanskega Gursa Janez Urh pričakuje, da se bodo vrste sčasoma skrajšale, sredi novembra pa spet podaljšale.

Kritika popisa
Za slabo kakovost geodetskih podatkov je krivo tudi varčevanje pri popisu nepremičnin, je prepričan Urh. Rezultat bi bil boljši, če bi prek razpisa oddali popisna opravila geodetskim podjetjem. Zaradi varčevanja pa so popisovali dijaki in upokojenci, ki so bili različno prizadevni.

Problem etažna lastnina
Za odgovore lastnikom nepremičnin imajo ljubljanski geodeti na voljo od 16 do 20 uradnikov, za zdaj pa ne načrtujejo, da bi za njihova vprašanja poleg enote na Cankarjevi odprli tudi enoto na Zemljemerski ulici.

Zakaj so najdaljše vrste v Ljubljani? Tu je največ etažne lastnine, ta pa je bila v zemljiško knjigo vpisana nazadnje in najslabše, razlaga Urh.

Davek odložen
Zaradi napak pri zbiranju podatkov bo uvedba nepremičninskega davka preložena na leto 2012, je včeraj napovedal finančni minister Franc Križanič. Premier Borut Pahor pa je dodal, da ne razume informacije o vrednotenju nepremičnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.