Slovenija
32 ogledov

Malo postelj, veliko težav

V javnih študentskih domovih v Ljubljani so na razpisu za to študijsko leto ponu Žurnal24 main
Študenti. Po varni hiši konec poletja še stanovanje z znižano najemnino za tiste v stiski.
             20
tisoč subvencioniranih postelj za študente bi potrebovali po besedah nekdanjega ministra za socialo in zdravstvo Šoula.

Konec avgusta ali v začetku septembra bo vseljivo prvo stanovanje iz projekta Študentske svetovalnice, ki ponuja brezplačno opremljanje lastniških stanovanj. V zameno za opremo bodo lastniki nato socialno ogroženim študentom stanovanja oddali za znižano najemnino. "Prva pogodba bo predvidoma podpisana v začetku junija, obnova pa se bo začela julija," je povedal koordinator projekta Marko Orel in dodal, da bo sodelovalo okrog deset prostovoljcev.

Vedno več jih je v stiski
Svetovalnica je že odprla študentsko hišo SRCe, kjer biva deset študentov, ki so se znašli v stiski. Takšnih, ki bi potrebovali finančno pomoč, je po njihovih podatkih v Ljubljani najmanj šest tisoč, njihove stiske pa so, pravijo, vedno hujše.

Vrsta jih ustavi
Prijave
. V Študentski organizaciji Slovenije ugotavljajo, da se na razpis za subvencionirane postelje zaradi dolgih čakalnih vrst ne prijavijo vsi, ki so do takšnega bivanja upravičeni.
Mesta. Ljubljanski študenti so imeli na razpisu za to študijsko leto na voljo 10.544 postelj (vštete so tudi postelje v dijaških domovih in v zasebnih študentskih domovih).

Vsako leto se del takšnih študentov znajde v stiski tudi zaradi prezasedenosti študentskih domov in sob pri zasebnikih s koncesijo, zaradi česar si morajo stanovanje poiskati drugje. Po besedah Davida Božiča, nekdanjega ministra za socialo in zdravstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul), so že pred tremi leti ugotovili, da bi v Ljubljani potrebovali 20 tisoč subvencioniranih postelj za študente, kar je skoraj dvakrat več, kot jih je trenutno na voljo. "Ali pa vsaj od 2.500 do pet tisoč več od zdajšnjega števila, da bi bilo znosno," je dodal.

Koliko plačujejo tisti, ki subvencionirane postelje ne dobijo, je odvisno od tega, kako se znajdejo, pravi Božič. "Vsekakor pa več, kot v domu," je dejal in dodal, da se dogaja tudi plačevanje najemnine na roko, torej brez pogodbe, zaradi česar lahko najemodajalec študenta kadarkoli "vrže ven".

Najemnine nekoliko nižje

Najemnine na trgu naj bi se po nekaterih informacijah v zadnjem času sicer nekoliko znižale. Jože Poplatnik iz nepremičninske družbe Domart komentira, da so se mogoče znižale minimalno, "kakšnih bistvenih sprememb ni" in jih tudi ne pričakuje. Raven višine najemnin, ki so za študente in mnoge druge previsoke, se mu sicer zdi realna. "Študenti po večini dva ali trije skupaj najamejo stanovanje in jih pride okoli 200 evrov s stroški vred na enega. To pa tudi ni takšna cena," pravi Poplatnik.

Nepremičninski agent, ki ni želel biti imenovan, pa nam je pojasnil, da so se cene najemnin res nekoliko znižale, in sicer zato, ker se je povečalo število stanovanj, ki se oddajajo v najem. Stanovanjem, ki so jih oddajali že prej, se je pridružil del stanovanj, namenjenih prodaji – lastniki stanovanj ne morejo prodati, zato jih oddajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.