Slovenija
11 ogledov

Maltretirali so jih na mejnem prehodu

Ker jim na Pasjaku niso dovolili prehoda, je morala skupina Slovencev na drugi p Žurnal24 main
Hrvaška policija. Skupino Slovencev obtožili, da tihotapi drogo. Prehod so jim prepovedali zaradi (premalo) denarja.

Pasjak. Skupina štirih slovenskih prijateljev iz okolice Nove Gorice se je prejšnji teden namenila na koncert v kamp Preluk, a so se morali na mejnem prehodu Pasjak (na slovenski strani Starod) obrniti. Hrvaška policija jih je obtožila, da imajo drogo. Ker te ni našla, so skupino zavrnili, ker naj ne bi imela dovolj denarja za vstop na Hrvaško.

Poniževanje in grožnje
“Policist nas je ustavil in dejal, da so z digitalno napravo zaznali droge v našem avtu. Seveda drog nismo imeli, toda policist je vztrajal, da se nam to vidi na obrazu in v govoru. Po 10 minutah prepričevanja, da drog nimamo, nam je začel groziti, da nas bo policija odpeljala na pregled in v zapor ter da še nismo okusili hrvaške policije,” razlaga bralec, ki nam je zaupal svojo zgodbo. Sledili so podroben pregled avta, ženskih potnic ter dodatne grožnje in prepričevanja, naj predajo drogo.

grafika pasjak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Brez zapisnika
Policist jih je zadrževal skoraj eno uro, nato pa vprašal, koliko kun imajo s seboj. Ker je ocenil, da je nekaj sto kun gotovine (bančnih kartic ni upošteval) premalo denarja za vstop na Hrvaško, je brez dodatnih pojasnil zahteval, naj državo zapustijo. Izpolnil ni niti nobenega dokumenta o postopku.

13 pritožb zoper delo policistov na meji so letos prejeli na policiji. Podatkov o vzrokih statistično ne vodijo.

Kot še pravi bralec, so se po nasvet obrnili na slovenske organe: “Carinik je dejal, da ne more verjeti, kaj vse si dovolijo hrvaški policisti in da digitalna naprava za iskanje drog na daljavo ne obstaja, saj bi tako vsakega tihotapca z lahkoto odkrili. Prijazno nam je svetoval, naj prečkamo mejo na kakšnem drugem mejnem prehodu.”

Naši delajo anketo
Za pojasnilo takšnega ravnanja smo zaprosili hrvaško policijo, a odgovorov (še) nismo prejeli. Tudi sicer po naših informacijah tovrstne “akcije” hrvaških mejnih policistov niso redkost. “Dela tujih varnostnih organov ne moremo komentirati,” pa so se izognili na slovenski policiji. Je pa Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostmi policije, poudaril, da se uspešnost in profesionalnost mejnih policistov ne merita le v številkah odkritih ilegalnih priseljencev ali kaznivih dejanj, temveč tudi v njihovem odnosu do potnikov oziroma prebivalcev v obmejnem območju. “V slovenski policiji si bomo prizadevali ta odnos še izboljšati,” zagotavlja Keder. Na vprašanje, kaj so najpogostejši vzroki pritožb, pa ne odgovori, ker da tega podatka statistično ne vodijo. Do bolj jasne slike naj bi jim pomagala anketa o prijaznosti mejnih policistov, ki jo v slovenščini, nemščini in angleščini pravkar izvajajo na svoji spletni strani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.