Slovenija
12 ogledov

'Mam te ... poln kufer

Ženske so si z emancipacijo nakopale le dvojno delo, saj opravljajo službo in ne Žurnal24 main
Osmega marca po vsem svetu praznujemo dan žena. Kje so korenine praznika? Kakšen je položaj žensk v družbi danes? Več o tem preberite v naslednjih vrsticah.

Zgodovina praznovanja 8. marca kot dneva žena sega v leto 1911, ko je pobudo za praznovanje dneva, namenjenega samo ženskam, dala Nemka Clara Zetkin. Tri leta prej se je na ta dan v New Yorku prvih organiziranih demonstracij v boju za svoje pravice udeležilo okoli 15 tisoč tekstilnih delavk.

 

Enakopravnost v številkah

7,2 odstotka Slovenk je bilo brezposelnih v letu 2006, pri moških pa je bila številka skoraj za pol manjša – 4,9 odstotka.

21 odstotkov Slovenk, starih med 55 in 64 let, je leta 2006 delalo, medtem ko je bilo evropsko povprečje slabih 35 odstotkov. Na Švedskem sta dejavni kar dve tretjini žensk v tej starostni skupini.

Ženske danes
Tudi po sto letih boja za enakopravnost na trgu dela raziskave kažejo, da so ženske na primerljivih delovnih mestih še vedno slabše plačane kot moški, da jih je na vodilnih položajih v podjetjih manj kot pripadnikov močnejšega spola, še slabše je z njihovo udeležbo v politiki. Kot pravi sociologinja in raziskovalka na mirovnem inštitutu Mojca Frelih , vzrok v največji meri izhaja iz globoko zakoreninjenih stereotipov, da je mati tista, ki najbolje poskrbi za otroka. Očetje pri nas dobijo polno nadomestilo plače za odsotnost le prvih 15 dni po rojstvu otroka, poleg tega imajo običajno višjo plačo kot mame. Zato je za družino tudi z ekonomskega vidika bolje, če dopust za nego ali varstvo otroka vzame ženska. Ker pričakujejo, da bodo bolj odsotne z dela, za delodajalce zaposlitev žensk predstavlja večje tveganje, pojasnjuje Frelihova, ki meni, da bi lahko primerna zakonodaja izboljšala položaj žensk na trgu delovne sile. Po njenem mnenju je pomembna tudi sprememba miselnosti in večja ozaveščenost delodajalcev.

odstotekzensk_main

V menedžerskih vodah nam v primerjavi z EU dobro kaže, medtem ko smo po poslanskih mestih šele na 82. mestu na svetu. © časnik Žurnal24

 
Ko gre za razlike pri plači, številu žensk, ki hodijo v službo, in njihovem številu na vodilnih položajih, je položaj pripadnic lepšega spola pri nas boljši kot v večini Evrope (daleč pred vsemi so Skandinavke), slabo pa se Slovenija odreže, ko gre za ženske v politiki. Mojca Frelih pravi, da je raven politične kulture pri nas še v razvoju in da morajo za spremembe obstajati politična volja, kadrovski in finančni viri političnih strank in tudi podpora okolice. Da bi imele ženske pomemben vpliv v politki, bi jih moralo biti na ključnih mestih vsaj tretjina. Večina Evrope je še daleč od tega, ugotavlja Evropska komisija.

danzena_main

Mojca Frelih meni, da imamo v odnosu med moškim in žensko še vedno veliko zakoreninjenih stereotipov. © časnik Žurnal24

 
Poklicno : družinsko
Kar ženske ovira pri tem, da bi se bolj vključile v procese odločanja in se zavihtele na vodilne položaje, so predvsem težave pri uskladitvi poklicnega in družinskega življenja, kar je na konferenci o vlogi žensk v medkulturnem dialogu v Evropskem parlamentu poudarila slovenska ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman .

Kot v svoji knjigi Nevidno delo ugotavlja sociologinja Majda Hrženjak, se moški v dejavno družinsko življenje vključujejo precej počasneje kot ženske na trg dela. Ker še vedno opravijo večino gospodinjskega dela, so ženske dvojno obremenjene. Ena od možnih rešitev je najem pomoči v gospodinjstvu, kar pa si lahko privoščijo le tisti z globljimi žepi. Tako imenovano nevidno delo je tudi po mnenju Mojce Frelih širši družbeni problem. Kot pravi, del krivde za svojo obremenjenost nosijo tudi ženske, ki so prepričane, da znajo le one dobro pospravljati. Tudi moški so dobri gospodinjci, le priložnost jim dajmo in se jim ne posmehujmo, pravi Frelihova.

  danzena1_main
Ženske največ moške pomoči potrebujejo pri čiščenju in pospravljanju. © časnik Žurnal24
 
Dajmo, dragi, saj zmoreš!
Ženske znamo leteti, streljati, popravljati avte in še kaj. Doma pa smo še vedno gospodinje. Včasih so moški hodili v službo, ženske pa so doma skrbele za red in čistočo ter otroke. Ko je poglavar družine prišel iz službe, ga je na mizi čakal topel obrok, nato pa se je v miru posvetil branju ali, v novejši zgodovini, gledanju televizije. Danes tudi njihove partnerice hodijo v službo. Medtem ko se on še vedno posveča sproščanju, mora ona opraviti vse, za kar je imela nekoč na voljo ves dan. Gre za neplačano, tako imenovano nevidno delo, ki ga je za več ur na dan. Tega dela večina moških niti ne opazi, kaj šele, da bi ga cenili. Cenijo ga tisti, ki se znajo sami obrniti po hiši, vendar teh svetlih izjem ni veliko. Kako priti iz tega začaranega kroga? Vsega ne morejo rešiti predpisi in zakoni. Odgovornost leži tudi na ženskah. Odgovornost, da vzgojijo sinove tako, da bodo pomagali svojim partnericam. Da bodo vedeli, da umazane nogavice ne bodo same skočile v košaro za perilo, spoznali znanost prižiganja pralnega stroja, znali kaj skuhati in tudi pospraviti za seboj. Ne da bi za to pričakovali medaljo za opravljeno delo. Takrat bomo lahko začeli govoriti o enakopravnosti.

Številna praznovanja po svetu
Dan žena bodo po svetu številne ženske organizacije izkoristile za številne proslave in prireditve. Ob dnevu žensk so se tako v Rimu zbrale borke za pravice žensk, ki so v središču Rima pripravile velik shod za pravice žensk, čemur pa nasprotujejo privrženci prepovedi pravice do splava in nedaleč stran napovedujejo svoj shod. 

Protestni shod pa je potekal tudi v Zagrebu, kjer je Hrvaško združenje žensk v sodelovanju z nekaterimi sindikati v središču Zagreba pripravilo protestni shod z naslovom ˝100 let boja žensk, 100 let neizpolnjenih obljub˝. Predsednica Zveze neodvisnih sindikatov Hrvaške (SSSH) Ana Knezević je ob tem poudarila, da zahtevajo zamenjavo zakona o delu in omejevanje sklepanja pogodb o delu za določen čas. Spomnila je tudi na vse pogostejše zapostavljanje vloge matere. ˝Ženske ne morejo biti matere, saj jih ob iskanju zaposlitve delodajalci sprašujejo, ali se imajo namen poročiti in imeti otroke, v nekaterih primerih pa jim celo delijo tablete proti zanositvi,˝ je še dejala Knezevićeva.

Pri nas pa je ob dnevu žensk Društvo onkoloških bolnikov Slovenije priredilo proslavo Nova pomlad življenja, na kateri so se srečale ženske z rakom dojke iz vse Slovenije. Ta dan bo hkrati tudi zadnji dan tedna boja proti raku, ki vsako leto združi ženske, ki so zbolele za to boleznijo. Socialni demokrati pa so se v Novi Gorici s čestitkami spomnili prebivalk tamkajšnjega območja in jim na ta način sporočili, da se zavedajo pomembne vloge, ki jo ženske igrajo pri oblikovanju vseh segmentov našega življenja. Istočasno je v Novi Gorici Mladi forum z nageljni razveseljeval mimoidoče ženske.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.