Slovenija
53 ogledov

Mandatar: v drugo gre rado

Janez Janša
1/16
Saša Despot
Glasovanje je končano. Janšo je potrdilo 51 poslancev in je že prisegel pred DZ.

Potem ko v prvem krogu glasovanja o mandatarju relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ni dobil zadostne podpore,  je v drugem krogu to funkcijo uspelo uloviti predsedniku SDS Janez Janša. Dobil je 51  glasov. Po treh letih se bo tako vrnil nazaj na mandatarski položaj.

Med drugimi mu je čestital tudi že predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Izrazil je prepričanje, da se bo predsednik Janša ponovno izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, kot v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Razprava potekala od 10. ure

Prvi je besedo dobil kandidat za mandatarja Janez Janša, predsednik SDS. Usmeril se je predvsem na ukrepe, ki jih bo potrebno sprejeti. Po oceni kandidata za mandatarja je bolje, da omenjene ukrepe sprejmemo sami, sicer nam jih bodo narekovali drugi.

Med prvimi kratkoročnimi ukrepi nove vlade je Janša napovedal varčevanje za stabilizacijo javnih financ in dvig ugleda države ter ustvarjanje boljšega okolja za podjetništvo. "To je najboljši signal, ki bo šel v svet," je dejal, ob tem pa napovedal, da bo šlo pri varčevanju za t. i. mehko varčevanje.

Glede socialne politike nove vlade Janša poudarja, da je daleč najboljša socialna politika ustvarjanje novih delovnih mest, "kjer ljudje dobijo pošteno plačilo za pošteno delo". "Poudarek vsake resne državne socialne politike mora biti na tem, ne pa miloščina," je dejal.

Med večjimi napakami sedanjega sistema vidi to, da je višina plačila za nedelo blizu višine minimalne plače. Ob tem poudarja, da ne govori o tem, da je minimalna plača prevelika, ampak "da jo je treba dvigniti, da bi odpravili to strukturno nesorazmerje".

Glede strokovnih pomislekov o združevanju nekaterih ministrstev pa je napovedal, da jih bo koalicija preučila in po potrebi svoje odločitve spremenila.

Za njim so do besede prišli še Ljudmila Novak (NSi), Radovan Žerjav (SLS), Roberto Batelli, poslanec italijsnke narodne skupnosti, Karl Erjavec (DeSUS), Jani Möderndorfer (PS), Zvonko Černač (SDS), Gregor Virant (DLGV), Janko Veber (SD).

V poslanskih skupinah DeSUS, SLS in NSi ter v poslanski skupini narodnih skupnosti so napovedali podporo kandidatu za mandatarja Janezu Janši. Po oceni poslanskih skupin prihodnjo koalicijo v kriznih časih čaka težko delo.

Podprli smo izhod iz krize

Kot je povedal vodja poslanske skupine DeSUS Karla Erjavca je njihova stranka odgovorna, zato je najprej sledila predlogu predsednika republike Danila Türka, vendar pa njegov kandidat ni dobil zadostne podpore. Da bi se izognili predčasnim volitvam, ki bi bile po njegovi oceni "katastrofa za državo", so podprli koalicijo za izhod iz krize. Napovedal je podporo vseh poslancev DeSUS kandidatu za mandatarja, ocenjuje pa, da prihodnjo koalicijo čaka zelo težko delo. Povedal je tudi, da je DeSUS s svojim vstopom v koalicijo za izhod iz krize pokazala tudi svojo odgovornost do upokojencev.

"Slovenija potrebuje resno in odgovorno koalicijo"

Po besedah predsednik SLS, Radovana Žerjava si Slovenija ne zasluži bridke prihodnosti, kakršno so doživele nekatere evropske države, pač pa priložnost, da "se vrne na pot konkurenčne in uspešne države". "Slovenija potrebuje resno in odgovorno koalicijo, ki bo naredila vse, da se država izkoplje tako iz finančne in gospodarske krize kot tudi iz krize vrednot."

"Po volitvah smo se videli v opoziciji"

Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da je v teh časih sicer lažje biti v opoziciji kot vladi, ki obljublja nepriljubljene ukrepe. Koalicija bo pred zahtevno nalogo tako zaradi heterogenosti strank kot tudi zaradi heterogenosti politikov. Zato bo moral bodoči mandatar "držati vajeti trdno v rokah". Janši je pripisala odločnost, izkušnje, poznavanje rešitev in trdno voljo, da državo popelje iz krize, zato ga bodo v NSi podprli.

Predsednica NSi se sicer zaveda, da bo koalicija v skušnjavi, da bi vztrajala le pri svojih rešitvah. Prav tako pa bo v skušnjavi opozicija, saj bo morala po zmagi na volitvah sprejeti vlogo poraženca.
Poslanec Roberto Battelli je imenu poslanske skupine madžarske in italijanske narodne skupnosti poudaril, da se je želja dveh poslancev po trdni koaliciji in vztrajanje, da ne bosta predstavljala jezička na tehtnici, izkazala za razumno. "Sedaj kaže, da bo ta pogoj izpolnjen."

Poslanci v razpravi kritični en do drugega

Možnost za razpravo so dobili tdui poslanci. Zanimivo med govorniki danes ni Boruta Pahorja (SD). V dosedanji razpravi poslanci ostajajo na podobnih stališčih in poudarkih kot njihove stranke.

Eva Irgl (SDS) tako današnji dan vidi kot pozitiven, saj bomo "po vseh neuspelih poskusih končno dobili mandatarja za sestavo vlade". Janša je po njenem v tem trenutku tudi najboljša rešitev za državo.

V to dvomi Andreja Črnak Meglič (SD), ki se boji, da bomo videli že videno iz let 2004-2008. Moti jo tudi program kandidata, predvsem hitra prodaja državnega premoženja in hitra razbremenitev kapitala.

Stanko Stepišnik (PS) v programu kandidata za mandatarja pogreša konkretne cilje in ukrepe, posebej zapis tega, kako, kdaj in s čim pognati gospodarstvo, da bo začelo zaposlovati. "Zato me je strah," je dejal.

Matej Tonin (NSi) je nasprotno ocenil, da je Janša človek, ki ima v tem trenutku največ mandatarskih izkušenj. Posredno mu je pritrdil tudi Janez Ribič (SLS) in poudaril, da se tudi oseba za vodenje države potrjuje in utrjuje dolga leta in je ni mogoče ustvariti čez noč s pomočjo medijev. "To se je tokrat zgodilo, na prvi izkušnji pa se je potrdilo, da se medijska podoba ne ujema z njegovim življenjskim nazorom. Zato mu v DZ ni uspelo zagotoviti niti osnovne podpore poslancem," je dejal o Zoranu Jankoviću, ki je poskusil postati mandatar pred Janšo.

Melita Župevc iz Pozitivne Slovenije (PS) se je vprašala, zakaj bi zdajšnjemu kandidatu za mandatarja verjeli, "da bo tokrat bolje, če pa je bilo prvič slabše".

Franc Jurša je pojasnil, zakaj so se v DeSUS odločili, da gredo v koalicijo s SDS, Listo Virant, SLS in NSi. V stranki so se, kot je povedal, po volitvah zavedali, da se morajo o koaliciji pogovarjati z relativnim zmagovalcem volitev. To so tudi počeli, dokler niso spoznali, da Janković zaradi premajhnega števila glasov ne more oblikovati koalicije. Ker je država v krizi in država nujno potrebuje vlado, so se odločili za pogovore z desnosredinskimi strankami.

Za poslanca madžarske manjšine Laszla Göncza pa je bilo pri odločanju o tem, katerega kandidata podpreti za mandatarja, najpomembnejše vodilo, da mora imeti mandatar vsaj minimalno, nedvoumno večino, in da poslanca manjšin nista jeziček na tehtnici.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je izpostavil, da ga veseli, da sta SD in PS napovedali, da bosta konstruktivna opozicija, hkrati pa ga čudi, da je PS tudi že napovedala, da bo v četrtek sprejeto novelo zakona o vladi poslala v presojo ustavnemu sodišču.

Ker se je večini poslankih skupin čas iztekel, do besede v razpravi niso prišli Zoran Janković, Karl Erjavec, Radovan Žerjav.

Opozorilo uredništva: Neprimerne komentarje bomo izbrisali

Komentarjev 79
  • tralala 15:28 29.januar 2012.

    ”Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje ...prikaži več dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.”

  • tralala 15:27 29.januar 2012.

    so me brisali, bom še enkrat napisal. Bravo za uspeh, slovenski Hasim Taqui!

  • Tupamaros 09:04 29.januar 2012.

    Če bomo videli Slovenijo tako , kot je bila od leta 2004 do 2008 podpiram opcijo brez rezerve. Upam, da ne vidimo nikoli več Slovenije kot je bila od leta 2008 do 11.2011. In prav ti luzerji se oglašajo. Itak ...prikaži več so kot vedno zahrbtni in žleht. Kaj pa komunisti vedo kaj je to pravna in ljudjem prijazna država. LP Tupamaros.