Slovenija
22 ogledov

Manj birokracije, več obvestil

študenti Anže Petkovšek
Vlada. S poenostavitvijo postopkov prihranek 360 milijonov. Hkrati nove naloge.

Od novega leta prebivalcem ne bo več potrebno izpolnjevati različnih obrazcev, saj bodo morali to početi javni uslužbenci, ki bodo sami pridobivali tudi vse podatke. Tako naj bi prihajalo do manj napak. Z odpravo administrativnih ovir naj bi letno privarčevali 360 milijonov evrov. A hkrati s temi napovedi je ministrovo za notranje zadeve (Mnz) na novo uvedlo obveščanje prebivalcev o poteku njihovih osebnih listin.

Manj izrednih situacij

MNZ bo vsak drugi teden v mesecu pisno opozoril tiste, ki jim bodo potni list, vozniško dovoljenje ali osebna izkaznica potekli v naslednjem mesecu. Zgolj maja so tako po državi razposlali okoli 30.000 pisem. Osmi dan po poteku prometnega dovoljenja pa bodo o tem imetnike pisno obveščale upravne enote. Država meni, da bo kljub stroškom in dodatnemu delu na koncu ustvarjen prihranek, saj, kot pravijo na MNZ, bo "državna uprava manj obremenjena z zahtevki po nujnem postopku izdaje dokumentov in bo tako tudi lažje načrtovala delo uradnikov."

Konec birokratizaciji

V sklopu zmanjševanja birokratizacije državne uprave bo od septembra mogoče osebne dokumente naročati preko spleta. Za pravice, kot je denimo otroški dodatek, upravičencem po novem ne bo potrebno več vlagati ponovnih zahtevkov, saj bo država odločbo izdala sama in to avtomatsko. Bistveno bodo poenostavili tudi postopek izdaje gradbenega dovoljenja, kar naj bi ta proces pospešilo. Vzpostavila se bosta portala e-graditev in e-plan, kar naj bi omogočilo javno in hitro dostopnost različnih evidenc na področju prostora in graditve objektov. Da bi privabili tuje investitorje, bodo vzpostavili enotno točko pridobivanja delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje tujcev v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.