Slovenija
10 ogledov

Manj brezposelnih, predvsem na račun žensk

zavod za zaposlovanje Anže Petkovšek
Stopnja registrirane brezposelnosti se je februarja v primerjavi z januarjem znižala za 0,1 odstotne točke na 12,4 odstotka. Znižanje stopnje registrirane brezposelnosti je predvsem posledica zvišanja števila delovno aktivnih žensk in hkratnega znižanja števila registriranih brezposelnih žensk.

Stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami je bila februarja 12,8-odstotna, med moškimi pa 12,1-odstotna. Med vsemi registriranimi brezposelnimi osebami je bil delež moških še vedno večji od deleža žensk, saj je znašal 53,5 odstotka.

Februarja je bilo delovno aktivnih 812.018 oseb, kar je 450 več kot januarja. Število delovno aktivnih žensk se je povečalo za približno 800, medtem ko je število delovno aktivnih moških upadlo za okoli 350, je danes še objavil državni statistični urad.

Razlike zaradi metodologij

Stopnja anketne brezposelnosti v lanskem zadnjem trimesečju je bila 8,7-odstotna, stopnja registrirane brezposelnosti v tem obdobju pa je bila 12-odstotna.

Razlika med vrednostma obeh stopenj je posledica različnih metodologij, saj gre pri registrskih podatkih za popolno zajetje, rezultati ankete o delovni sili pa so ocene, ki temeljijo na statističnem vzorcu, še pojasnjujejo na statističnem uradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.