Slovenija
36 ogledov

Manj kuhanja, več tujcev

Pred kitajsko restavracijo Dva zmaja smo kriminaliste opazili že v začetku junij Žurnal24 main
Zloraba. Nezakonito priseljevali tujce in ustanavljali slamnata podjetja.

Na Policijski upravi (PU) Celje so razkrili izsledke dveh preiskav, povezanih z domnevno nezakonitim priseljevanjem tujcev.

Za 23 kaznivih dejanj so ovadili 47-letno Kitajko, lastnico restavracije Dva zmaja v Celju, ker je zlorabljala legalne institucije, ter še dva državljana Kitajske, 39-letnega moškega in 41-letno žensko, ki sta za tovrstne potrebe ustanavljala celo slamnate družbe in tako nezakonito pridobivala delovna dovoljenja za zaposlitev tujcev pri nas.

Niso kuhali
Kitajka, stara 47 let, je lani in predlani vstop v našo in druge evropske države omogočila šestim Kitajcem pod pretvezo, da bodo delali v njeni restavraciji.

V ta namen je na zavodu za zaposlovanje prikazala tudi lažno potrebo po delu, pridobila dovoljenje za zaposlitev tujca, na upravni enoti pa dovoljenje za bivanje.

"Ti delavci v restavraciji niso delali, temveč so odšli v Italijo in neznano kam," pove Milena Trbulin s PU Celje.

Ustanovila je tudi šest fiktivnih gospodarskih družb in v našo državo poskušala vtihotapiti še 39 tujcev, kar pa so policisti preprečili.

Tudi dva druga primera
Z enakim namenom sta na območju Celja in Krškega slamnata podjetja ustanavljala še dva kitajska državljana, zunajzakonski par, ki so ga policisti že obravnavali.

Od februarja do aprila sta delovna in bivalna dovoljenja uredila devetim Kitajcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.