Slovenija
34 ogledov

Manj smeti, več delovnih mest

Pogodbo so podpisali jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger ter direktorji Gorenja Žurnal24 main
Odpadki. Podpisali pogodbo za več kot tri milijone evrov vredno sortirnico.
Prva v Sloveniji
Mešani odpadki. Sortirnica na Mali Mežakli bo pokrivala območje upravnih enot Jesenice, Radovljica in Škofja Loka. Po podatkih občine in koncesionarja gre za prvo sortirnico mešanih komunalnih odpadkov v Sloveniji. Z njeno širitvijo bi lahko zagotovili sortirno zmogljivost za celo Gorenjsko.

S koncesijsko pogodbo je predvideno, da se bo s sortiranjem izločilo minimalno 25 odstotkov odpadkov, cena ravnanja z njimi pa se bo povečala za dober evro na mesec na prebivalca,” je ob včerajšnjem podpisu koncesijske pogodbe povedal direktor jeseniške komunalne direkcije Marko Markelj. Pogodbo so podpisali Občina Jesenice ter podjetja Gorenje Surovina, Publicus in Iskra 
vzdrževanje.

Sortirnica bo zgrajena ob odlagališču na Mali Mežakli, obdelala pa bo 40 tisoč ton na leto. Izločala bo umazano plastiko in druge lahke odpadke, ki jih koncesionar, podjetje Publicus, v obratu v Mariboru tudi naprej uporablja v energetske namene. Z naslednjo fazo stabilizacije odpadkov oziroma biološke obdelave pa se bo nazadnje na odlagališče odnašalo le še od 20 do 25 odstotkov 
odpadkov.

37 evrov na tono pripeljanih odpadkov bo zaračunaval koncesionar, podjetje Publicus.

“Država je ovira”
Občina in koncesionar pričakujeta nekaj težav s pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja. “Država je pri nas ovira. Naša zakonodaja je pozitivna, prepisana iz evropske zakonodaje, vendar se upravni organi ne znajo odločati, zato postopki trajajo,” je povedal Slavko Hrženjak, direktor koncesionarja Publicus.

Nova sortirnica, vredna okoli 3,2 milijona evrov, bo predvidoma končana konec junija, občina pa je prispevala le zemljišče. Po Hrženjakovih besedah bo nova sortirnica prinesla tudi okoli 40 novih delovnih mest.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.