Slovenija
13 ogledov

Manj tveganja za čebele

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. Žurnal24 main
Ministrstvo za kmetijstvo je napovedalo sprejetje več ukrepov, s katerimi naj bi zmanjšali tveganje za pomor čebel.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga izdajo izjemnega dovoljenja za sredstvi Poncho FS 600 rdeč in Cruiser 359 FS za tretiranje koruze oziroma tretirano seme z aktivnimi snovmi klotianidin in tiametoksam za dobo 120 dni (v februarju, marcu, aprilu, maju). Hkrati bo ministrstvo uvedlo ukrepe za zmanjšanje prašenja insekticidnega prahu oziroma tveganja za čebele, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister Milan Pogačnik in dodal, da se s predlaganimi ukrepi strinjajo tudi komisija za registracijo fitofarmacevtskih sredstev, Čebelarska zveza Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

Čebelarji zaskrbljeni
"Stroki moramo zaupati, da ve, kaj dela,"
je dejal predsednik Čebelarske zveze SlovenijeBoštjan Noč. Poudaril pa je, da so čebelarji vseeno zaskrbljeni, kako ta fitofarmacevtska sredstva dolgoročno vplivajo na čebele. Zveza je dobila zagotovilo, da bodo čebelarji ob morebitnih ponovnih pomorih čebel upravičeni do odškodnine, je dejal Noč ter pozval ministra, naj sproži pobudo o uvrstitvi kranjske čebele na seznam ogroženih živalskih vrst. S tem bi bili čebelarji upravičeni do sredstev ukrepov za kmetijsko-okoljski program (KOP), ki podpira ogrožene živalske vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.