Slovenija
10274 ogledov

Manj znani recepti za bučke

Bučke Profimedias
Sezona bučk je letos tako obilna, da jih ne moremo pojesti sproti.

Recept, ki vam bo prišel prav tedni dni, je zagotovo bučkin sladoled. Najbolj preprosti recept gre tako: bučke olupite, narežite na kocke in zmrznite, potrebujete jih okoli 300 do 400 gramov. Zmrznjenje vsujte v blender, dodajte banano ali dve, zmešajte. Po želji dodate nekaj žlic sladke smetane ali jogurta. Če se vam zdi potrebno, sladite s sladkorjem, najbolje v prahu, medom ali agavinim sirupom.

Brez kuhanja

Osvežilni, predvsem pa nizkokalorični so vedno bolj priljubljeni špageti iz bučk. Tudi, če nimate primernega rezalnika, jih naredite z lahkoto z lupilcem za krompir. Nekateri lupilci imajo eno stran rezila nazobčano, kar pomeni, da lahko s preprostim lupljenjem bučke iz nje ustvarite špagete. Če lupilec takšnega rezila nima in lahko z njim režete le rezine, te rezine na koncu z nožem narežete na trakove.
Bučkine špagete lahko jeste surove, torej vam v teh vročih dneh ni treba kuhati. Lahko jih pokuhate v vreli vodi, zavrite malo vode in bučkine špagete v njej na hitro pokuhajte ter ocedite, lahko jih popečete v ponvi na malo olivnega ali kokosovega olja. Postrezite s kozicami, koščki mesa ali polivko.

Ne bi uganili, da gre za bučke

bučke, kuhanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Bučkin kompot je neverjetno aromatičen, koščki bučk pa imajo bolj kot po bučkah okus po breskvah ali marelicah. Za pet kilogramov bučk potrebujete pet decilitrov rdečega vinskega kisa, tri litre vode, 1,5 kilograma sladkorja, sok ene limone, zavitek vaniljevega sladkorja, rum in cimet.

Bučke olupite in narežete na kocke, in jih za 12 ur položite v mešanico kisa in dveh decilitrov vode. Bučke nato odcedite. Zavrete pet litrov vode, sladkor in vanilijev sladkor. Bučke kuhajte 20 minut, odstavite, primešajte limonin sok, malce ruma in cimeta. Naložite v še vroče sterilizirane kozarce in nepredušno zaprite.

Bučke za ozimnico

Mavrični solati barvo dajejo korenje, jabolko, neolupljene bučke in rukola. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za 25 kozarčkov po 240 mililitrov bučkinega namaza potrebujete 5 kilogramov očiščenih bučk, kilogram paprik, 600 gramov očiščene čebule, 12 – 15 strokov česna, 2 dl olja, 2 dl kisa za vlaganje, 100 gramov soli, 100 gramov sladkorja, 500 gramov gorčice, čili, če ste za pikantno. 

Čebulo in česen olupite in nasekljajte, bučke olupite, ali, če imajo mehak olup, uporabite neolupljene. Prerežite na štiri dele po dolžini in odstranite peške. Zmeljite v mesoreznici ali naribajte.
Nasekljajte tudi paprike.

Na olju prepražite čebulo, da postekleni, potem dodajte česen in nato zmlete bučke. Mešajte in ko zavre, dodajte papriko, sladkor, sol in kis. Ob stalnem mešanju naj vre 15 minut, nato dodajte gorčico in na drobno sesekljan feferon ter kuhajte še pet minut. Namaz še vroč spravite v kozarčke, zaprite in jih prekucnite na glavo. Ohlajajo naj se 24 ur. Namaz je uporaben najmanj eno leto.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.