Slovenija
13 ogledov

Marca račun za zrak

“Ni ključno, koliko trošarin bo vrnjenih. Najbolje bi bilo, da bi jih znižali na Žurnal24 main
Novost. Uvedba dajatev CO2 bo udarila avtoprevoznike, morda vse voznike.

Prvega marca bo del trošarin na naftne derivate zamenjala dajatev CO2. Novost bo v vsakem primeru udarila avtoprevoznike, saj jim država trošarine vrača, dajatev CO2 pa jim ne bo. Po eni od treh različic, ki jih preigrava vlada, bo novost prizadela kar vse voznike, saj bi se zvišale cene naftnih derivatov. Odločitev bo vlada sprejela predvidoma že ta četrtek.

Milijoni več proračunu
Uredba predvideva, da bo nova dajatev zamenjala trošarine v višini 3,25 centa na liter. V tem primeru se drobnoprodajne cene ne bodo spremenile, avtoprevozniki pa bodo dobili do konca leta 11 milijonov evrov manj vračil trošarin, zbrali pa bi 69 milijonov evrov dajatev.

Druga možnost predvideva, da bi vračila avtroprevoznikom ostala enaka, vendar bi se morale v tem primeru zvišati maloprodajne cene; proračun bi bil za 50 milijonov evrov v plusu. Tretja različica predvideva, da bi uvedli za polovico nižjo dajatev CO2. V tem primeru bi bila vračila avtoprevoznikom letos za šest milijonov nižja.

“Nikakor se ne strinjamo, da bi se maloprodajne cene zvišale, saj so že zdaj visoke v primerjavi s sosednjimi državami,” pravi Robert Sever iz združenja za promet pri gospodarski zbornici.

“Del denarja od dajatve naj država nameni za subvencije javnega potniškega prometa ter nakupa ekološko najčistejših avtobusov in tovornjakov EEV,” predlaga Sever. Z njim se strinja Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri obrtni zbornici: “Transport je na kolenih, igramo se z gospodarstvom. Minister Roko Žarnić je na pogajanjih dejal, da bodo o uvedbi dajatve CO2 še razmislili, Franc Križanič pa je namignil, da jo bodo odložili.” Če dajatve ne bodo odložili, bi morali po njegovem mnenju tako zbrani denar nameniti za subvencioniranje nakupa ekološko najmodernejših tovornjakov.

Komentarjev 1
  • privat 20:17 29.julij 2011.

    zdaj sem se do solz nasmejal...davek na zrak???kaj bojo še izmislili ti maloumneži...?? No naj udarijo na prevozniško mafijo,samo dalo bi se samo zahtevati naj plačujejo zakonite plače delovcem