Slovenija
7408 ogledov

Inflacija se je zvišala, ne znižala, najbolj so se podražile te stvari

denarnica evro bankovci Profimedia
Ta mesec se je letna inflacija nekoliko okrepila.

Življenjske potrebščine so se v enem letu v povprečju podražile za 3,6 odstotka, v primerjavi s februarjem pa za 0,2 odstotka. Mesečna rast cen je bila predvsem posledica sezonske zamenjave kolekcije oblačil in obutve, je sporočil statistični urad.

Zaradi končanih popustov in prehoda na spomladansko-poletno kolekcijo so marca najbolj zrasle cene oblačil in obutve. K mesečni inflaciji so prispevale 0,5 odstotne točke. Oblačila so se podražila za 8,3 odstotka, obutev pa za 5,7 odstotka.

Dražje tudi gorivo, a ceneje na počitnice

Višje cene pogonskih goriv so dodale 0,2 odstotne točke. Bencin se je marca v primerjavi s februarjem podražil za 4,7 odstotka in dizelsko gorivo za 3,8 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so prispevale še višje cene oskrbe z vodo in raznih storitev v zvezi s stanovanjem ter druge podražitve v marcu.

Po drugi strani so inflacijo za 0,5 odstotne točke ublažile nižje cene počitniških paketov. Ti so bili ob koncu zimske sezone cenejši za 14,3 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so inflacijo znižali še cenejša trdna goriva in druge storitve v zvezi z osebnimi vozili.

Višje tudi cene storitev

V medletni primerjavi so se marca cene storitev v povprečju zvišale za 6,1 odstotka, cene blaga pa za 2,3 odstotka. Poltrajno blago je bilo dražje za 3,6 odstotka in blago dnevne porabe za 2,8 odstotka. Medtem je bilo trajno blago za 0,8 odstotka cenejše.

Po 0,6 odstotne točke so k letni inflaciji prispevale za šest odstotkov višje cene v skupini rekreacija in kultura ter za 4,7 odstotka višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo.

Z 0,5 odstotne točke so sledile za 6,7 odstotka dražje storitve v restavracijah in hotelih. Cene raznovrstnega blaga in storitev so se zvišale za 5,1 odstotka ter k inflaciji dodale še 0,4 odstotne točke.

V EU najvišja inflacija v Romuniji

Podatki o inflaciji za države EU so na voljo za februar. Ta mesec je bila letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom, v evrskih državah 2,6-odstotna, v EU pa 2,8-odstotna. 

Najnižjo so izmerili v Latviji in na Danskem (0,6-odstotno), najvišjo pa v Romuniji (7,1-odstotno). V Sloveniji je znašala 3,4 odstotka.

Malinska, Krk Hrvaška Popotnik Toliko boste letos odšteli za dopust blok padec prodaje Pod streho Kaj upadle, toliko se se zvišale cene stanovanj!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 54
  • andrija 08:58 30.marec 2024.

    obljubljeno je da se bo inflacija znižala v drugi polovici naslednjega leta,ali pa takrat ko bo golob odpeketal s svojo lepotico

  • sandi76 20:28 29.marec 2024.

    Ceneje na počitnice ? Samo ne na Hrvaško ! Tam so zvišali cene v take višave, da dobijo v eni sezoni plačilo za počitniško hiško !

  • lojs 17:18 29.marec 2024.

    pričakujem kakšen komentar anarhista dr.jenula in njegovih pajdašev , ki bodo spet razočarani nad odločitvijo sodišča glede ukrepov policije v prejšnji vladi ... zakaj bi se oblast ukvarjala s tako minornimi zadevami kot je inflacija ... mislim če primorc pravi, ...prikaži več da ne rabimo nižjih davkov, je tudi inflacija nepomembna