Slovenija
33 ogledov

Maribor diha z Borštnikom

Borštnikovo srečanje.
1/11
mediaspeed
V Mariboru poteka že 46. Borštnikovo srečanje. Glavno nit še vedno predstavlja tekmovalni program s smetano slovenskih gledaliških uprizoritev, vrhunec pa podelitev Borštnikovega prstana za življenjsko delo.

Program se je začel v petek z odprtjem razstave na temo gledališke scenografije Marka Japlja. Hrbtenica festivala ostaja slovenski tekmovalni program z 11 predstavami osmih slovenskih gledališč, ki jih je izbral selektor Gregor Butala.

Poleg tega bodo na sporedu tudi predstave, uvrščene v slovenski show-case po izboru Alje Predan, ki je namenjen predvsem mednarodnim strokovnjakom. Teh bo letos okoli 50, kar po ocenah Predanove dokazuje, da je Borštnikovo srečanje vse bolj uveljavljeno ime v evropskih gledaliških krogih.

Letošnja novost je programski sklop Fokus, v okviru katerega se bo vsako leto predstavila druga država. Kot prvi je ta čast pripadla Slovaški, saj bodo letos podrobneje predstavili sodobno slovaško dramatiko in gledališče.

Vrhunec festivala je zaključna podelitev nagrad. Strokovno žirijo, ki bo izbrala dobitnike nagrad za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke, tudi letos sestavljajo publicistka Melita Forstnerič Hajnšek, dramaturg Thomas Irmer, teatrologinja Amelia Kraigher, dramaturginja Katarina Pejović in režiser Marko Peljhan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.