Slovenija
80 ogledov

Maribor: Protestniki metali jajca v občino in razbijali

Prižiganje sveč pred MOM
1/32
Fotosmedija
Več sto protestnikov se je zbralo pred sedežem Mestne občine Maribor in zahtevalo odstop župana Franca Kanglerja. K protestu, ki je bil sklican preko spletnega omrežja Facebook jih je spodbudila postavitev novih radarjev za merjenje hitrosti na mariborskih cestah. V stavbe so metali jajca in zažgali radar.

O dogodku so bili obveščeni tudi policisti. S policijske uprave Maribor so nam sporočili, da je popoldne v Ulici Heroja Staneta v Mariboru prišlo do spontanega protesta, v katerih je sodelovalo več kot sto oseb. Med protestom je prišlo do kršitev javnega reda in miru, v stavbo je nekaj oseb tudi metalo predmete. Okoli 17.30 je skupina protestnikov krenila po ulicah po centru
Maribora, pri tem pa je nekaj oseb poškodovalo napravo za merjenje hitrosti na Krekovi ulici. Okoli 18.40 so se protestniki razšli. Poškodovanih po podatkih policije ni bilo. Policisti zbirajo obvestila.

"Kangler gotof si"

Že ob 12.30 se je pred mestno hišo zbralo nekaj deset protestnikov, čeprav so svojo udeležbo na Facebooku potrdili v veliko večjem številu. Da se bo dogodka udeležilo, je namreč napovedalo okoli 1400 nasprotnikov uvedbe radarjev, ki so se združili pod imenom Proti radarjem ob 12.30, proti Kanglerju ob 16.30. Za svoboden Maribor! Svoje mnenje so morali izražati pred vrati, saj protesti v občinskih prostorih niso dovoljeni, nam je pred napovedano prvo sejo pojasnila tiskovna predstavnica Tatjana Štelcer.

Kot so že napovedali dopoldan so ob 16. 30 s seboj prinesli tudi transparenteplakate "Gotof je". Skandirali pred mestno hišo, v vhod metali jajca in na stopnišču prižgali nekaj sveč. Zagorelo je tudi nekaj bakel.

Ker so protestniki ovirali promet na ulici pred mestno hišo, so prišli posredovat policisti. A ko je množica postala še bolj razjarjena, so se policisti umaknili na stran in ulico začasno zaprli za promet.

Protest, ki ni bil uradno prijavljen, je sklicala skupina, ki se je organizirala prek Facebooka. Organizatorji niso znani, zato na protestu tudi ni bilo govornikov, prav tako ni uradnih navedb o številu udeležencev. Po ocenah prisotnih medijev se je število protestnikov gibalo med 400 in 600.

Po eni uri protesta so se protestniki sprehodili po Mariboru in zažgali radar na Krekovi ulici, a ga je policija takoj pogasila. Nato so se vrnili pred mestno hišo in nadaljevali protest. Celotno dogajanje spremlja policija, ki se je medtem še okrepila.

Želeli so revizijo

Pobudniki izredne seje - dvanajst mestnih svetnikov iz vrst SD, Zelenih Slovenije, LDS, Neodvisne liste za Maribor, Slovenske Lipe, SNS in Kluba samostojnih svetnikov - so tik pred današnjim začetkom seje nekoliko spremenili gradivo in vse prej predlagane sklepe združili v en sam sklep.

V njem so pozvali računsko sodišče, da opravi revizijo pravilnosti in smotrnosti postopkov za vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je občina v vrednosti 30 milijonov evrov sklenila s podjetjem Iskra Sistemi. Dokler ne bi bile znane ugotovitve računskega sodišča, pa bi se po predlogu opozicije začasno prekinilo izvajanje pogodbe, kar vključuje tako nadaljnja investicijska vlaganja kot meritve na cestah.

Finančnih posledic niso upoštevali

Predsednik mestnega odbora za finance Boštjan Viher, ki prihaja iz Županove liste in SLS, je predlagal umik te edine točke z dnevnega reda seje, ker naj bi SD ne predložila ustreznega gradiva za sejo. "Sprejemanje takšnega gradiva bi bilo brezglavo, netransparentno in nezakonito," je dejal. Po njegovih besedah opozicijo v prizadevanjih za moratorij na radarje vodi predvsem populizem, pri tem pa ni upoštevala finančnih posledic takšnega ukrepa.

Vodja svetniške skupine SD Tone Gačnik je vztrajal, da je gradivo ustrezno, saj so ga odobrile pristojne strokovne službe mestnega sveta. Finančnih ocen po njegovih besedah ni niti v rebalansu občinskega proračuna in načrtu razvojnih projektov, zato se mu zdi smešno, da ga zdaj zahtevajo pri pobudi za izredno sejo.

Opozicija: "Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu je sporna"

Koalicija na čelu z županom Francem Kanglerjem je predlagateljem izredne seje očitala politično izkoriščanje upora javnosti proti radarjem. Nadaljnje delovanje radarjev pa je zagovarjala z nejasnimi pravnimi in finančnimi posledicami morebitnega moratorija ter dejansko upočasnitvijo prometa v mestu, odkar ti radarji delujejo.

Opozicija je po drugi strani poudarjala, da je pogodba o javno-zasebnem partnerstvu sporna, javnost pa preveč razburjena, da bi s sistemom nadaljevali. "Tisti, ki imajo čisto vest, se ne bi smeli bati razprave o tem," je menila Melita Cimerman (Zeleni Slovenije). "Ne gre za politizacijo ampak ščitenje interesov mesta," je poudaril Tomaž Orešič (LDS).

Za umik razprave o moratoriju na radarje, ki je bila tudi edina točka dnevnega reda današnje seje, je glasovalo 24 mestnih svetnikov, za razpravo jih je bilo dvanajst. Zato so mestni svetniki po dveh urah, v katerih so obrazložili svojo odločitev glede umika te točke, sejo zaključili.

Župan Kangler je v izjavi za medije ponovno poudaril, da je bil ves postopek v skladu z zakonodajo, glavni namen novih radarjev pa skrb za varnost na cestah. Kot je dejal, bo sistem še naprej deloval, zadevo pa medtem že preučujeta protikorupcijska komisija in računsko sodišče. "Pogodba je takšna, kot mora biti," je zatrdil.

Samo pobirajo denar?

Radarji so voznike začeli globiti 16. oktobra in v samo 36 urah ujeli pet tisoč prekršarjev. Že vse od njihove postavitve se vrstijo spletni pozivi k ukinitvi tega sistema in požigi, ki jih je bilo do danes že devet. Številni so prepričani, da je sistem namenjen predvsem pobiranju denarja, na občini pa poudarjajo, da je bil sistem uveden izključno z namenom varovanja varnosti v cestnem prometu, saj je bila hitrost na mariborskih cestah velikokrat prekoračena.

Radarje so postavili v javno-zasebnem partnerstvu z družbo Iskra Sistemi, ki naj bi za 30 milijonov evrov v obdobju štirih let posodobila dotrajan semaforski sistem v mestu, v zameno pa se bo del plačanih kazni stekal na njegov račun. Na občini vztrajajo, da je bil postopek izveden v skladu z zakonodajo, v opozicijski SD pa trdijo, da je pogodba zaradi vrste napak nična.

Komentarjev 72
  • Savo Kojic 17:49 01.december 2012.

    LEP POZDRAV,,KONCNO JE SLOVENIJA IN CELOTNO SLOVENSKO DRUSTVO VIDLO KDO JE JANSA TODI NJEGOV PRAVEC,,1990 SEM IMAO VERBALNI DUEL Z MLADINOM,,,NOVICE,,,PROTI TITOVE JUGE SO BLI,,,NO VREME JE DA SE V OCI POGLEJMO,,,KDO JE VSE ZGUBIL ,,VSI NARODI IN SKUPNOSTI,,DOBIL PA ...prikaži več BO JANSA NAVADNI VOJAK IN TODI JELINSEK,,,RAZBILI SO JUGU,,,VOJNU NAM NAMKLI,,SEBI DENARJE ,,,,,,,,

  • sintesi 23:07 13.november 2012.

    pepe brez 007 ti bolj pristoji...aja pa dolgočasen si z mešanjem politike v radarje

  • sintesi 23:03 13.november 2012.

    lepo se imej v franciji in ameriki......