Slovenija
15 ogledov

Maribor v znamenju kulture

V enem letu se je kvadratni meter v štajerski prestolnici pocenil za osem odstot Žurnal24 main
Vzhodna Slovenija bo s portugalskim Guimaraesom letos gostila Evropsko prestolnico kulture (EPK). V Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Velenju, Novem mestu in na Ptuju se bo zvrstilo več tisoč dogodkov, namenjenih kulturni obuditvi teh krajev.

EPK Maribor 2012 je prva in edina slovenska Evropska prestolnica kulture od leta 1985, ko so kot prve ta naziv nosile Atene. Mesto, ki je nosilec tega naziva, v določenem letu izvede vrsto kulturnih dogodkov, ki so zaradi nominacije mesta za kulturno prestolnico posebej na očeh evropske in svetovne kulturne javnosti. V zadnjem času je vse bolj pomemben tudi širši družbeni in gospodarski vpliv tega projekta.

V Mariboru in partnerskih mestih so pripravili program, ki obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov. Razvrščeni so v štiri programske sklope. Terminal 12 zajema umetniške vrhunce, Ključi mesta posega v prostor s ciljem reanimacije mestnega središča, Urbane brazde okoljske in socialne projekte, Življenje na dotik pa dogajanje na spletu.

Enoletno prestolovanje evropski kulturi se bo pričelo 13. januarja, ko bodo v Mariboru odprli kulturne ambasade in Hišo arhitekture ter prižgali svetlobno obzidje mesta. Uradna slovesnost bo 14. januarja zvečer na Trgu Leona Štuklja, kjer med drugim pričakujejo evropsko komisarko za kulturo Andrulo Vasiliu in nastop skupine Dan D.

Ob zaključku otvoritvenega vikenda bo v nedeljo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor premiera opere Črne maske slovenskega skladatelja Marija Kogoja v režiji Janeza Burgerja.

Vzporedno bo Evropska prestolnica kulture tudi v portugalskem Guimaraesu, kjer pa uradno odprtje napovedujejo za 21. januar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.