Slovenija
808 ogledov

Mariborska karitas bo pomagala Galu

Gal
Mama šestletnega Gala, ki zaradi deformacije kosti na rokah potrebuje zahtevno operacijo v tujini, se je po pomoč pri zbiranju sredstev obrnila na Karitas. Zbiranje sredstev se je začelo.

Kot je ob današnji predstavitvi akcije, ki se po težavah z društvom Maus začenja znova, povedal predsednik mariborske karitas Branko Maček, se je na njih po pomoč obrnila mama Nataša Vrbnjak Šteflič. Ob tem je Maček poudaril, da Galu v minulih tednih ni bilo prizanešeno s težavami pri zbiranju sredstev, a so se na karitas kljub občutljivosti in medijski izpostavljenosti odločili pozitivno odgovoriti na mamino prošnjo in pomagati Galu. V ta namen so odprli svoj ločen račun pri NKBM s številko SI56 0400 0026 6039 028 in referenco SI00 292167 ter namenom nakazila Pomoč Galu.

Ob tem so za dečka mogoče tudi SMS donacije, ki jih lahko posamezniki nakažejo s ključno besedo GAL5 na številko 1919, za kar bodo prispevali pet evrov za Galovo operacijo rok.

Galu bolezen otežuje premikanje in prijemanje, njegovo kakovost življenja pa lahko izboljša samo operacija, za katero njegova družina potrebuje 150.000 evrov, v kar so vključeni tudi stroški terapij in drugi stroški. "Po navedbah Galove mame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije posega ne bo kril, najboljša možnost za izboljšanje gibljivosti ter okrevanje pa je operacija v ZDA pri doktorju Paleyu, ki je pomagal že več otrokom, tudi iz Slovenije," je dejal Maček.

Vrbnjak Štefličeva se je danes zahvalila vsem, ki so Galu že pomagali, ob tem pa dodala, da namerava vztrajati, kot bi vztrajala vsaka mama za svojega otroka. "Da bi bil zdrav. Da bi lahko počel vse, kar počnejo zdravi otroci," je dejala.

Gal Donacije Slovenija Galova mama rešuje situacijo po zlorabi v društvu Maus

Do konca preiskave ne morejo do sredstev

Glede nesporazumov s humanitarnim društvom Maus, ki je že nekaj časa zbiral denar, nato pa naj bi si ga lep del za osebne potrebe sposodila njegova predsednica Nataša Švikart, je povedala, da zadevo še vedno preiskujeta policija in tožilstvo. Dokler primer ne bo končan, pa denarja, zbranega za njenega sina, ne bodo mogli dobiti.

"Trenutno niti ne vemo, koliko ga je dejansko bilo zbranega. S policijo in tožilstvom aktivno sodelujemo in bomo naredili vse, kar je v naši moči, da jim pomagamo, da zadevo čim prej predajo sodišču," pravi Vrbnjak Štefličeva, ki stikov s Švikartovo nima več, saj je ta zanjo nedosegljiva.

Ker pa to zna trajati dolgo, se je danes na javnost obrnila s prošnjo, da z akcijo nadaljujejo, zato se je povezala z zaupanja vredno humanitarno organizacijo, ki bo poskrbela, da bo denar zbran in porabljen transparentno in odgovorno. Doslej so preko karitas zbrali 3.655,86 evra, kar pomeni, da potrebujejo še 146.000 evrov.

Gal Slovenija Zbirala je denar za Gala, nato pa zase s tega računa dvignila 30 tisočakov

Datum operacije že določen

Medtem je datum operacije že določen, in sicer 20. maja naslednje leto, ko bodo nekoč denar društva Maus prejeli, pa se je zavezala, da bodo vsa presežna sredstva namenili za podobne primere drugih obolelih otrok, kot je to določeno v dogovoru s humanitarno organizacijo.

Ker se je v preteklosti govorilo o tem, da potrebujejo 120.000 evrov, je pojasnila, da je številka zdaj višja predvsem zaradi rehabilitacije in nekaterih drugih stroškov. Ni pa danes povedala, kaj je z denarjem, ki naj bi ga doslej zbrala sama in se ga je nabralo za okoli 8500 evrov.

Mariborska karitas je Galovi družini priskočila na pomoč predvsem z odprtjem ločenega računa, medtem ko sami po Mačkovih besedah posebnih humanitarnih akcij v ta namen ne bodo organizirali. "Mi imamo take akcije skozi vse leto in iz njih pomagamo vsem tistim, ki se zatečejo k nam po pomoč," je pojasnil prvi mož mariborske humanitarne organizacije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:28 14.november 2019.

    Karitas nikomur ne pomaga, razen sebi .Vse kar gre iz tega naslova je denar dobrih ljudi ,ki še stalno verjamejo v poštenost cerkvenih parazitov .

  • Avatar olor
    olor 16:39 13.november 2019.

    Ubogi Gal, le zakaj nima on takšne medijske pozornosti? Se mi prav smili ta bošček mali.

Sorodne novice