Slovenija
29 ogledov

Mariborska nadškofija kupila Luko Zadar

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Mariborska nadškofija naj bi bila prek svojih čezmerno zadolženih finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva v ozadju nakupa Luke Zadar pred nekaj leti, piše današnji časnik Večer.
Nadškofija Maribor s poslovanjem družbe I.J. Storitve ni seznanjena in ji tako tudi niso poznani njeni poslovni cilji, predvsem pa v naložbi v Luko Zadar ni lastniško udeležena.
Nadškofija Maribor za STA

Prek omenjenih družb naj bi financirala slamnato podjetje I.J. Storitve v lasti Roze Mlakar Kukovič, slednje pa je leta 2009 postalo lastnik hrvaškega podjetja.

Slamnati lastnik
Večinski lastniki zadrske luke – peterica vodilnih članov družbe – je pred leti svoje deleže v podjetju najprej prodala neznanemu manjšemu podjetju Manus v lasti Veljka Bubića, razkriva Večer. Ker je šlo za podjetje z manj kot tri tisoč evri osnovnega kapitala, se je že takrat ugibalo, da gre zgolj za slamnatega lastnika.

Pozneje se je izkazalo, da je slovensko podjetje I.J. Storitve v lasti upokojenke Mlakar Kukovičeve, sicer nekdaj vidne finančnice iz podjetniških krogov blizu nadškofije, Manusu posodilo okoli 18 milijonov evrov, ko pa ta posojila ni vrnil, se je družba s sedežem v Ljubljani tudi uradno vpisala kot lastnica večinskega deleža v Luki Zadar.

Poslov glede nakupa delnic Luke Zadar ne moremo komentirati, saj bi s tem lahko prizadeli poslovne interese udeležencev, kar bi bilo z njihove strani nekorektno in neprofesionalno.
Zvon Dva za STA

V ozadju Janko Jurca
Denar za celoten posel pa naj bi se po pisanju Večera stekal iz družb Zvon Ena in Zvon Dva Holding, pri čemer naj bi sredstva tudi v tem primeru zagotovila NLB, danes največji upnik obeh podjetij v cerkveni lasti, ki sta pred kratkim vložili predlog za prisilno poravnavo.

Kot še piše Večer, naj bi bil ključni človek v poslih in Bubićev poslovni partner slovenski poslovnež Janko Jurca, ta pa naj bi imel dobre odnose s pomočnikom uprave NLB Alojzom Jamnikom, sicer bratom ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.