Slovenija
9815 ogledov

Mario Fafangel zapustil vladno strokovno skupino

Mario Fafangel Bor Slana/STA
Mario Fafangel je zapustil vladno strokovno skupino za covid-19. Gantar napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine.

"V svetovalni skupini ministrstva za zdravje so štirje predstavniki NIJZ, eden od njih je tudi vršilec dolžnosti predstojnika Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. Včeraj je obvestil ministra za zdravje o nepreklicnem odstopu iz skupine," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni predstavnik vlade za covid Jelko Kacin. "V odstopni izjavi je navedel svoje razloge, ki jih javno ne bo pojasnjeval."

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je za STA pojasnila, da je z izstopom seznanjena. Verjetno si je Fafangel želel, da se njegovi predlog eksaktno upoštevajo, je dejala. Ob tem je poudarila, da skupina nikakor ni bila nikoli tako usmerjena, da bi koga omejevala. Z njegovim odhodom pa se ne bo kaj dosti spremenilo - razmere se v epidemiji počasi spreminjajo in treba je najti konsenz z vlado in z družbo, pri tem pa so občutki ljudi različni, je dodala.

"Glede na to, da je član skupine, ki si praktično cele dneve izmenjuje mnenja prek sporočil, in da so ta mnenja zelo različna, da dostikrat seveda tudi ne peljejo nikamor, čeprav se na koncu sprejema skupne odločitve, je pa verjetno nekje točka, kjer se takšnega načina dela naveličaš," je pozneje novinarjem povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. 

Minister je ob napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu. V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. "Težko je potem na ta način operativno delati," je še dejal. 

Kaj pa drugi čani skupine?

Vprašanje, ali drži, da nekateri člani strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje razmišljajo o odhodu, so na RTV SLO v petek zastavili tudi direktorju Univerzitetne klinike Golnik Alešu Rozmanu. Slednji je povedal, da podatkov o tem nima, da pa so res v skupini frustrirani, saj je videti, da podobni ukrepi, kot jih imamo v Sloveniji, v drugih državah učinkujejo, pri nas pa ne

"Na Češkem so ljudje upoštevali ukrepe, da se je incidenca zmanjšala na eno tretjino," je kot primer navedel Rozman. "Vidimo, da so na Gorenjskem isti ukrepi izredno uspešni, pojavnost bolezni se je zmanjšala za več kot polovico - če smo jo še pred tedni izpostavljali kot najslabšo regijo, so prebivalci ukrepe vzeli resno - imamo upad. Enako v ljubljanski regiji, tega pa ne moremo reči za severovzhod države."

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • smejka 21:47 07.december 2020.

    Doktor, ki je strokovnjak in človek.Oseba, ki ve kaj pomeni komunikacija.

  • onyxx 21:14 07.december 2020.

    Dr. Fafangel bi moral kot glavni epidemiolog edini sprejemati ukrepe, saj se zaveda, da represivni ukrepi sprožijo odpor prebivalstva in ne vidi smisla v tako absurdnih ukrepih, kot je nošenje mask na prostem. Uživa zaupanje, zato naj čimprej zamenja Beovičko.

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 17:36 07.december 2020.

    [ Mario Fafangel zapustil vladno strokovno skupino ] Bravo. Mario z jajci.