Slovenija
5743 ogledov

Mario Fafangel: Ne vidimo dobro naprej, mogoče je zadaj ledena gora

Mario Fafangel Bor Slana/STA
Epidemiološko stanje je temno, a se je pojavila drobna luč na koncu tunela – cepivo. "Zdaj je treba stisniti," pravi glavni epidemiolog Mario Fafangel.

Razmere so težke po vsej Evropi, ni države, ki se v tem jesensko-zimskem času z epidemijo uspešno spopada, pravi predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel. Kje je trenutno Slovenija, je težko reči. V pogovoru za 24UR je poudaril, da smo dosegli plato kapacitete brisanja. "Delež pozitivnih testov je katastrofalen. Ne vidimo dobro naprej, mogoče imamo zadaj ledeno goro. Zanašati se moramo na druge faktorje, kot so potek bolezni, dostop do zdravstva, potem pa imamo še parameter smrti," je dejal. 

Povsem nadzorovati se epidemije ne da, lahko pa se jo zavira, a je to v trenutnem obdobju zelo težko. Pomembno je, da se naslonimo na širše ukrepe, seveda pa se vse začne in konča pri posamezniku. Vsak posameznik lahko stori vse, da ne postane super prenašalec, dolžnost sistema pa je, da to poskuša omogočiti. Spodbujati je treba delo na domu, tistim, ki ne morejo delati na domu, pa je treba zagotoviti, da na delovnem mestu ne more priti do prenosa. 

Fafangel je trenutno najbolj zaskrbljen zaradi pritiska na zdravstveni sistem, ki mora zagotoviti oskrbo vsem, tako tistim, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo zaradi covida, kot tistim, ki jo potrebujejo zaradi drugih stanj. 

Mario Fafangel Slovenija Fafangel: To je ključna napaka, ki jo delamo

Testiranje je še vedno paradigma, saj s tem najdeš bolne in jih izoliraš. Ko bodo številke okuženih spet take, da bo sledenje stikom spet relevantno, bodo epidemiologi počeli tudi to. "Epidemiološko stanje je temno. Svetla luč je cepljenje. Zdaj je treba stisniti. Ta trenutek ni več daleč," je za 24UR dejal o napovedi cepiva. "Novica o cepivu je dobra. Dati nam mora dodaten sprint v pandemski izčrpanosti. Dajmo zdržati, dajmo imeti čim manj mrtvih do takrat." 

Veliko je še neznanega o virusu, a smo se iz spopadanja z njim veliko že naučili. Osnovni ukrepi ostajajo mehurček, distanca, razkuževanje rok in maska. Pomembno je tudi poskrbeti za ustrezno prezračevanje prostorov. Glavno sporočilo, kot poudarja Fafangel, pa ostaja: "Ostanite doma!"

Mario Fafangel Intervju Slovenija Dr. Mario Fafangel: "Okoli 40 odstotkov okužb je asimptomatskih"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 32
  • ančika 09:08 16.november 2020.

    Ta druscina, ki vlece debelo placo je meni odlocila, da zaprem dejavnost, da nimam kaj dat otrokom jest in da me bodo vrgli iz stanovanja. Sram vas je lahko, unicujete druzine zaradi zrezirane bolezni !!!! Ali mirno spite, ko moji ...prikaži veči otroci nimajo kaj jest? Vasi pa se valjajo v denarju?

  • sam1 08:46 16.november 2020.

    Sinoči je za eno komercialno TV blodil in mešal meglo dober čas-konkretnega ni povedal niti besede,ker tudi on skoraj nič ne ve.....

  • lulibuc 07:45 16.november 2020.

    Ko eden spizdi z odra, se že pojavi drugi nabijač manipulator. Mora, da vas mafija drago plačuje.

Sorodne novice