Slovenija
30 ogledov

Marko Jaklič bi bil Igor Maher

Domačija Marka Jakliča Anže Petkovšek
Črna gradnja. Jutri 8 let od prve odločitve inšpektorja.

Tudi Marko Jaklič, direktor Lekarne Ljubljana v odhajanju, se strinja, da postopek glede njegove črne gradnje (hiše, gospodarstvenega objekta in bazena) v Selu nad Polhovim Gradcem traja že zelo dolgo. Jutri bo namreč minilo osem let, odkar je gradbeni inšpektor ugotovil, da je Jaklič na svoji domačiji objekte zgradil brez gradbenega dovoljenja. Kot pravi, mu je kolega namignil, da obstaja hitra rešitev njegovih težav: “Če postanem minister za infrastrukturo in prostor, bo baje moja zadeva rešena v enem dnevu, tako kot so to uredili pri Igorju Maherju.”

Našel je tudi rešitev za bazen: “Zanj že ves čas poskušam urediti papirje, a se žal tudi v tem primeru vse skupaj zelo vleče. A po novi uredbi je bazen enostaven objekt in ne potrebuje gradbenega dovoljenja.” Spomnimo, gre za Černačevo uredbo, ki omogoča legalizacijo številnih objektov brez dovoljenj.

Jakličeva črna gradnja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ob tem je Jaklič še enkrat ponovil, da je svojo kmetijo le prenovil: “Ko sem jo obnavljal, sem menil, da gradbeno dovoljenje ne bo potrebno, saj obnavljam obstoječi objekt.”

Sodišče še odloča o tožbi

Inšpektor je v tej zadevi že izdal sklep o dovolitvi izvršbe o rušenju, ki pa še ni pravnomočen, so sporočili z inšpektorata za promet, energetiko in prostor. Jaklič je namreč decembra vložil tožbo na upravno sodišče. “Sodišče o tem še ni odločilo. To bo storilo najpozneje do sodnih počitnic (sredi julija), verjetno pa že prej,” je napovedala predsednica sodišča Jasna Šegan. Upravno sodišče bo v tem času odločilo tudi glede Jakličeve tožbe, ki jo je oktobra vložil zoper odločbo Upravne enote Ljubljana, ker mu je ta še tretjič zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja za legalizacijo novozgrajene enostanovanjske stavbe.

Skrivnost, kdaj bodo rušili

Inšpektorat pa je že zavrnil njegov predlog za odlog izvršbe, medtem ko naslednjih svojih dejanj ne morejo napovedovati: ne datuma prisilne izvršbe, niti tega, koliko upravnih aktov in katere bodo še morali izdati, da bi črno gradnjo lahko porušili. “ Vsekakor pa bomo v nadaljevanju inšpekcijskega postopka poskrbeli za vzpostavitev zakonitega stanja,” so povedali na inšpektoratu.

Zakaj postopek traja tako dolgo, pa so odgovorili: “Na to vpliva več dejavnikov. Trajanje postopka je največkrat odvisno od števila in vrste vloženih pravnih sredstev, ter tudi od vsebine odločitev pristojnih organov v povezavi z njimi.

Komentarjev 4
  • dragec 09:10 24.marec 2013.

    tu se ne delajmo norca ljudem. kriva je oblast, ki vse to dovoli in ne sankcionira - takoj

  • mph 16:00 23.marec 2013.

    Na zdaj, že imamo vrle novinarje v akciji z absurdnimi primerjavami. Ta primerjava drži, če je kraja 1 jabolka res kot kraja 1 milijona. Pribilžno taka mi je od oka razlika v tem pravem pravcatem ranču in to v zaščitenem ...prikaži več okolju in bla bla bla .... v primerjavi s tisto lopo od Maherja. Mislim ....

  • slajan 14:25 23.marec 2013.

    Ker je obnavljal star objekt je menil, da gradbeno dovoljenje ni potrebno. Zdaj, ko je izvedel da je potrebno, pa toži upravno enoto ker mu ga ne izda. Običajen Kekec v Slo pridobi najprej dovoljenje in nato obnavlja.