Slovenija
28 ogledov

"Marsikateri otrok ne bo mogel plačati malice"

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Brez nakazil je ostalo 11.400 upravičencev. Na ministrstvu pojasnjujejo, da izdajanje odločb za letne pravice (kamor spadajo štipendije, otroški dodatki, vrtci …) potekajo nemoteno. Izplačevali bodo tudi za nazaj.

"Vsi tisti, ki niso prejeli novih odločb v letu 2014, a so vloge pravočasno oddali v mesecu decembru 2013 za otroške dodatke ali štipendije, v mesecu februarju niso prejeli nobenega nakazila", nam je sporočil razočaran bralec Boštjan, ki je dodal, da si zaradi tega "marsikateri otrok ali dijak ne bo mogel kupiti vozovnice, malice ali plačati položnice." Bralca tudi skrbi, da tisti, ki odločb ne bodo prejeli do 25. februarja, nakazil ne bodo dobili niti v marcu.

"O zamudah ne moremo govoriti"  


Letošnje izdajanje odločb na centrih za socialno delo poteka tekoče in nemoteno, zlasti na področju denarne socialne pomoči oziroma pri osebah, ki so socialno ogrožene, so poudarili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pravijo, da o zamudah, kot so bile pred leti, ne moremo govoriti. 

Nerešenih ostalo 10 oziroma 15 odstotkov 

"Pričakujemo, da bodo vsi tisti, ki še niso prejeli odločb, te prejeli v kratkem," so nam povedali na ministrstvu. Za otroške dodatke je prispelo 87.000 vlog, doslej je rešenih 90 odstotkov. Tudi pri državnih štipendijah odločanje poteka nemoteno, od 18.000 vlog je rešenih 85 odstotkov odločb, dodajajo na ministrstvu.

Izplačevali bodo za nazaj

Priznavajo pa, da nekaterim od skupno 62 centrov za socialno delo še ni uspelo rešiti vseh vlog, ki so jih prejeli v decembru. "Glede na 60-dnevni rok, ki ga imajo centri po zakonu o splošnem upravnem postopku, in glede na visok odstotek rešenih zadev pričakujemo, da bodo vsi vlagatelji v kratkem prejeli odločbe. Vsi tisti, ki jim bo posamezna pravica odobrena, bodo ob naslednjem izplačilu prejeli izplačilo tudi za nazaj," mirijo na ministrstvu. 

Tukaj si lahko ogledate, na kateri dan bodo potekala določena izplačila. 

Komentarjev 3
  • Scott 02:22 19.februar 2014.

    Vsi jo bodo lahko plačali, saj lačnih v Sloveniji pod to vlado ni, v nasprotnem bi mediji o tem zagotovo poročali kot so to počeli vsak dan po večkrat na dan pod vlado Janeza Janše.

  • Kranjica 19:02 18.februar 2014.

    Ne glede na to, da imaš nekaj stvari prav, je dejstvo, da so kar naprej neki problemi in zamude z izdajanjem odločb, a vendar za to nihče ne odgovarja. Če sistem ne deluje, ga je treba spremeniti ali pa zamenjati ...prikaži več uslužbence, ki so za zamude odgovorni .Marsikatera družina se prebija iz meseca v mesec in nima možnosti, da bi založila denar do takrat, ko bodo birokrati sposobni izdati odločbe.

  • mirac 18:37 18.februar 2014.

    Pa saj bodo dobili, če so do tega upravičeni. Pa za nazaj, če bo taka odločba. Vsa večina teh res ne bo ogrožena, tudi malice otrok ne. Kako hitro radi vsi začnejo s šolskimi malicami ipd., ko pa se ve, ...prikaži več da večina otrok, ki je seveda precej izbirčna, malice ne poje, se je ne dotakne, da ne rečemo še kaj. Poznam veliko primerov, ko se hrana pušča bodisi na mizah, se meče vstran, v jabolko npr. se enkrat ugrizne, potem pa vrže na tla. ja tudi to in še več se dogaja v naših šolah.Preveriti je potrebno vse plače in prejemke, če bi se to konkretno delalo in če bi lahko res v vse prihodke pogledali, potem jih velika večina do teh sredstev sploh ne bi bila upravičena. Še vedno je veliko izplačil na "roke", prikazanih minimalnih plač, v resnici pa v večini primerov izplačila v gotovini ... tudi to je Slovenija.